Volledig scherm
Het aantal nog te koop staande woningen in Breda is naar een historisch laag peil gezakt. © RAMON MANGOLD

Prijs woning in Breda in amper drie jaar tijd met 25% gestegen

BREDA - Wie op zoek is naar een woning in Breda ziet de keuze bijna maandelijks teruglopen. Net iets meer dan 700 woningen staan er nu nog te koop.  Dat vertaalt zich in de huizenprijzen. Die liggen gemiddeld een kwart hoger dan in 2015.

Dat blijkt uit het jongste woningmarktrapport van Dynamis, het samenwerkingsverband van regionale makelaarskantoren en Van der Sande Makelaars in Breda. Tekenend voor de woningkrapte is het feit dat in het laatste kwartaal van 2017 meer woningen verkocht werden (736) dan dat er nog te koop staan (701).

277.000 euro

Die krapte heeft gevolgen voor de huizenprijzen in Breda. De gemiddelde verkoopprijs lag eind vorig jaar op 277.000 euro. Ter vergelijking: medio 2015 toen de economie langzaam weer wat begon aan te trekken, lag die prijs in Breda nog op 219.000 euro.  Nog iets eerder, in 2012 toen de crisis haar dieptepunt bereikte lag die prijs nog lager en stonden er nog 2.600 woningen te koop.  

Roosendaal en Bergen op Zoom

Ook landelijk zitten de huizenprijzen flink in de lift. Maar de gemiddelden liggen over het algemeen flink onder die in Breda. Zeker in steden ten westen van Breda, als Roosendaal en Bergen op Zoom waar de krapte op de woningmarkt veel minder voelbaar is en je voor een vergelijkbare woning tienduizenden euro's minder betaalt. 

Nieuwbouw

Makelaar Pieter Ashmann van Van der Sande verwacht dat de krapte op de woningmarkt in Breda  en daarmee ook de prijsstijgingen nog wel even zullen aanhouden. ,,Er liggen natuurlijk plannen om in het Havenkwartier te gaan bouwen en straks op Langendijk. Dat zal wat verlichting gaan geven, maar voordat het zover is, zijn we wel een paar jaar verder.’’

Grote verschillen 

De prijsverschillen binnen Breda zijn groot. Vooral woningen in populaire wijken als Ginneken en Zandberg zijn het afgelopen jaar de pan uit gerezen. Ashmann: ,,De wijken met voorloorlogse woningen zijn enorm in trek en dat vertaalt zich in de prijs. Daarbuiten liggen de prijzen wat lager.’’

Rentestijging

Voor dit en komend jaar, voorziet Ashmann, zullen de prijzen in Breda vermoedelijk nog met zo'n vijf procent gaan stijgen. Een remmende werking op de vraag naar woningen en daarmee de prijs gaat mogelijk uit van de hypotheekrente die - zo voorspellen analisten - eind dit jaar zal gaan oplopen.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda