Volledig scherm
Kinderen mogen de kaartcontrole doen bij Muzipo. © RAMON MANGOLD

Poppentheater MUZIPO in Breda sluit na ruim 18 jaar de deuren

BREDA - Na ruim 18 jaar sluit poppentheater MUZIPO in Breda zijn deuren. Door het wegvallen van Laurens van Vugt, de man achter poppentheater MUZIPO, was het lastig om het theater in de huidige vorm voort te zetten.

Stichting MUZIPO heeft even de tijd genomen om na het verlies van Van Vugt in maart een beslissing te nemen over de toekomst van het theater. Recent heeft Gea de Vries, vaste bespeler van het theater en de partner van Van Vugt aangegeven haar carrière als poppenspeelster te beëindigen.

De allerkeinste

Volledig scherm
Laurens van Vugt, de man achter poppentheater Muzipo © Nynke de Jong

Deze ontwikkelingen leidde tot de conclusie dat MUZIPO niet meer kan worden wat het was: het kleinste theater van Breda waar jonge kinderen voor het eerst kennis maakte met theater.

Veel kinderen vonden de weg naar het kleinschalige theater dat helemaal was afgestemd en ingericht op de allerkleinste bezoekers. 

Op 19 oktober was het 29 jaar geleden dat
de eerste voorstelling werd gegeven. De optredens vonden eerst op straat plaats, verhuisden in 1999 naar een podium binnen. Muzipo veroverde van lieverlee een belangrijke plaats in de culturele hoofdstructuur van Breda. 

Stempelen

Wie door de immense deur over de drempel het theater binnenstapte, belandde meteen in een feest. Met kinderen die zelf kaartjes stempelden en controleerden, en die, als ze jarig waren, een regen van confetti over zich heen kregen.

Op de facebookpagina en website van MUZIPO wordt iedereen die met MUZIPO te maken had bedankt voor de samenwerking in de afgelopen jaren. "We bedanken alle vrijwilligers die met veel liefde en creativiteit het theater draaiende hielden, de poppenspelers, de gemeente, de partner organisaties, alle organisaties en mensen in en buiten Breda die een bijdrage aan ons theater hebben geleverd maar vooral de kinderen die poppentheater MUZIPO tot een onvergetelijke plek hebben gemaakt."

Volledig scherm
Muzipo. © Nynke de Jong
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda