Volledig scherm
De Ginnekenweg met links Laurenz Haarstudio (het donkere pand). © Palko Peeters

Politie Breda ziet trend: ‘Versnippering van hennepkweek’

BREDA - ,,We zien een versnippering‘’, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage over de vondst van een hennepkwekerij vorige week boven kapperszaak Laurenz Haarstudio aan de Ginnekenweg in Breda. Daar werden 146 wietplanten aangetroffen: ,,Dit noemen wij een kleintje.”

Uytdehage: ,,Je kan er altijd nog enkele duizenden euro's mee verdienen, maar de wat grotere kwekerijen van zo duizend tot tweeduizend planten zien we minder. Je ziet drugscriminelen steeds vaker op meerdere plekken actief worden. Je kan wel van een trend spreken. Ze weten het ook steeds beter te verstoppen.” 

In het geval van de kapperszaak ging het volgens hem om een ‘klassieker’: een kwekerij verstopt op zolder waarbij stroom illegaal werd afgetapt. De eigenaar zit intussen in Spanje. Hij is aangehouden, gehoord en dezelfde dag nog in vrijheid gesteld. Volgens Uytdehage ten teken dat het om een kleiner vergrijp gaat. ,,Hij zal voor de rechter moeten verschijnen, maar mag kennelijk tot die tijd in het buitenland verblijven. De eigenaar van de kapperszaak was bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar nog lijstduwer van Volmondig Ja. De toenmalige lijsttrekker Peter Elbertse: ,,Of hij toen als lijstduwer ook al actief was in de hennepteelt kan ik niet zeggen. Maar wat iemand daarna doet, daar ben ik niet verantwoordelijk voor.”

In samenwerking met indebuurt Breda