Volledig scherm
Impressie Generaal Maczek Memorial. Bron: Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial 2 © Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial

Polen wil bijdragen aan Generaal Maczek Memorial

BREDA - De Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Jaroslaw Sellin heeft toegezegd dat Polen gaat helpen bij de inrichting van het Generaal Maczek Memorial.

De minister komt daarom op 28 oktober, het herdenkingsweekend van de Bevrijding van Breda, naar de stad om een intentiebrief te tekenen. Met Poolse zak geld voor het Memorial? ,,Dat niet”, zegt wethouder Marianne de Bie van Werk, Inkomen en Cultuur. ,,De Poolse minister heeft toegezegd dat zij graag meedenken en meewerken aan het memorial. Maar dat betekent niet dat er zomaar geld uit de Poolse staatskas naar Breda wordt overgemaakt. Hun insteek is bijdragen aan het inrichten van de tentoonstelling bijvoorbeeld, met Poolse tentoonstellingsmakers. Een bijdrage voornamelijk in natura.” 

Held

Het memorial moet een gedenkplaats worden achter het ereveld voor Poolse strijders aan de Ettensebaan. Kosten: 1,5 miljoen euro. De gemeente heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het ontwerp en twee ton voor het memorial, dat er in 2019 moet staan. 

Volledig scherm
Impressie Generaal Maczek Memorial. Bron: Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial © Comité Fondsenwerving Generaal Maczek Memorial

Mei dit jaar reisde De Bie met een groep af naar Warschau, waar ze verschillende musea bezocht. ,,In Polen is Generaal Maczek echt een held", aldus de wethouder. Daarom draagt het land ook bij aan het memorial in Nederland. ,,Ze willen graag dat het verhaal wordt doorverteld.”

Sponsors

Er wordt hard gewerkt om de financiering rond te krijgen. ,,We hebben positieve geluiden ontvangen vanuit het vfonds” (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, red.) ,,en de provincie.” Maar er is nog geen concrete financiële bijdrage toegezegd. De stichting Generaal Maczek Memorial gaat de sponsorwerving nu opstarten. De Bie: ,,De seinen staan op groen. Nu moeten we alles gaan inkoppen.”

Volgend weekend (28 en 29 oktober) staat volledig in het teken van de bevrijding van Breda. Het is dan 73 jaar geleden dat Generaal Maczek met zijn 1e Poolse Pantserdivisie de stad bevrijdde van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.  Op zaterdag is er onder andere een optreden van de Poolse Erecompagnie op de Grote Markt, een bloemenhulde en een feestavond. Op zondag is er onder andere een herdenkingsdienst Sint Laurentiuskerk en op het Ereveld aan de Ettensebaan. Klik hier voor het complete programma van het herdenkingsweekend.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda