Volledig scherm
De Mariakerk. © Joyce van Belkom

Polen huren Mariakerk in Breda van bisdom

BREDA - De Poolse St. Maxiliaan Kolbeparochie huurt vanaf februari volgend jaar de Mariakerk en de bijbehorende pastorie van het bisdom Breda. Het bisdom heeft om die reden de kerk aangekocht van de parochie van de Heilige Familie. Op 2 februari is de eerste eucharistievering.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Poolse parochie de kerk en de pastorie zelf zou kopen. Maar dat bleek geen haalbare kaart.

Ginneken

De St. Maxiliaan Kolbeparochie groeit en bloeit. Gemiddeld bezoeken driehonderd mensen de wekelijkse viering op zondag die nu in de St. Laurentiuskerk in het Ginneken wordt gehouden. Maar vanwege het groeiend aantal Poolse parochianen was grote behoefte aan een eigen kerk en huisvesting. De Poolse parochie, met pastoor Slawowir Klim aan het roer, werd eind 2009 opgericht en maakt sindsdien deel uit van het bisdom Breda.

Teruglopend kerkbezoek

De Mariakerk kampt, zoals zoveel kerken, met een teruglopend kerkbezoek. Vandaar dat het bestuur op zoek ging naar alternatieven om ervoor te zorgen dat het gebouw ook in de toekomst als kerk zou kunnen dienen. De Mariakerk behoort tot de parochie van de Heilige Familie en omvat de voormalige parochies van Bavel, Ulvenhout, Galder, Strijbeek en Breda-Zuid.

Afspraken

Op zondag 2 februari houden de Polen de eerste eucharistieviering in de Mariakerk. Daarbij zijn ook de parochianen van de Heilige Familie uitgenodigd. Met de Poolse parochie heeft de Heilige Familie afspraken gemaakt over de huur van de kerk voor de wekelijkse viering op zaterdagavond, voor uitvaarten en een klein secretarieel steunpunt.

In samenwerking met indebuurt Breda