Volledig scherm
De polder Weimeren boven Prinsenbeek is met de zware regenval als eerste van vier bergboezems ondergelopen. Het levert mooie vergezichten op van nieuwe natuur, van wedlands en rietkragen. foto Frank Poppelaars/het fotoburo

Polder verzuipt, stad houdt het droog

BREDA - De rivieren meanderen, de kades in de wijken Ginneken en Boeimeer zijn verhoogd en de polders noordelijk van de stad liggen klaar om overtollig rivierwater op te nemen.

Breda houdt de voeten droog. Sluitstuk van de operatie 'drooglegging' was de oplevering van de vierde bergboezem, boven de Haagse Beemden, eerder dit jaar. Maar dan moeten al die belangrijke en dure ingrepen die vanaf het jaar 2000 zijn gedaan zich nog wel bewijzen. Een eerste testcase diende zich de afgelopen dagen aan. Geen gigantische zondvloed, maar toch. Na een periode van aanhoudende regen gaf zondagmiddag het meetpunt bij de stuw Bieberg in het Markdal, net onder 't Ginneken, 1.95 meter boven NAP aan. Geen record, maar de indrukwekkende watermassa stroomde wel met volle kracht vanuit het hoger gelegen grensgebied richting stad. Het scheelde weinig of de Biebergbrug was onbegaanbaar. De Mark trad gretig buiten de oevers, terwijl de rivier Aa of Weerijs, iets westelijker, ook een duit in het zakje deed. Als in een natuurlijk proces ving de polder Weimeren boven Prinsenbeek als eerste van de vier boezems overtollig water op. De drie andere boezems bleven droog. "Dat geeft aan dat het dus nog extremer kan", reageert een tevreden dijkgraaf Joseph Vos. "De maatregelen lijken geholpen te hebben, Breda is behoed voor overlast. Het was de eerste keer dat het er op aan kwam." Waterschap Brabantse Delta heeft daarmee voldaan aan de opdracht: stedelijk gebied mag volgens de landelijke norm nog slechts één keer in de honderd jaar overlast ondervinden van nattigheid, lees: overstromingen. Zo snel overigens als het water kwam, is het alweer gezakt.

De bescherming van Breda tegen wateroverlast (in 2002 zijn voor het laatst zandzakken gelegd in de Van der Borchlaan en Burgemeester Passtoorsstraat in het Ginneken) is vooral hard nodig omdat de rivieren Mark en Aa of Weerijs water afvoeren van het hoger gelegen grensgebied. Er is sprake van een verval van zestig meter, van Merksplas (B) tot in de stad. Worden ten zuiden van de stad de rivieren ‘vertraagd’ door meanders in het Markdal (2005) en in het stroomgebied van de Aa of Weerijs (Trippelenberg), de vier bergboezems ten noorden van de stad dienen als extra waterberging. Eerst loopt polder Weimeren vol (240 hectare), dan Rooskensdonk (110), daarna Terheijden (90) en als laatste de vierde bergboezem (280), boven de Haagse Beemden. Die laatste waterberging heeft als enige een elektronische in- en uitlaat. De andere drie boezems overstromen op een natuurlijke manier. Tijdens deze eerste natte periode van de herfst is alleen boezem Weimeren volgelopen. De vernatting van Weimeren levert overigens prachtige, nieuwe en beschermde natuur op. Paradijs voor watervogels en vogelspotters. Bij nieuwbouw wordt ook steeds meer rekening gehouden met waterbeheersing. Al was het maar omdat wonen aan water kopers lokt. Zoals in wijk Waterdonken in aanbouw, tussen Teteringen en Geeren-Noord. Van twintig watervilla’s zijn er al negentien verkocht.

  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Breda