Volledig scherm
De opkamer wordt nu gebruikt als rustplekje. foto's PVE/Marie Therese Kierkels ;De opkamer wordt nu gebruikt als rustplekje. foto's PVE/Marie Therese Kierkels ;De opkamer wordt nu gebruikt als rustplekje. foto's PVE/Marie Therese Kierkels

Pluim voor restauratie Kwaalburgse Hoeve

ALPHEN - Zes tot zeven jaar hebben de procedures voor en de eigenlijke restauratie van de Kwaalburgse Hoeve in Alphen in beslag genomen.

Het resultaat is beloond met de Boerderij Pluim 2009; een blijk van waardering van de nieuwe stichting De Brabantse Boerderij voor het herstel en daardoor het behoud van deze karakteristieke langgevelboerderij.De eigenaars van de Kwaalburgse Hoeve, het echtpaar Jan van der Horst en Marie-Louise Filippini, zijn erin geslaagd om van een bouwval een sfeervolle woonboerderij te maken terwijl zoveel mogelijk van de authentieke indeling en materialen bewaard is gebleven. De gemeente Alphen-Chaam gaf het pand zijn woonbestemming terug en plaatste het op de gemeentelijke monumentenlijst."De oudste delen van de langgevelboerderij dateren uit het begin van de 17e eeuw", zegt Filippini. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kelder met tongewelf onder de opkamer. De laatste wordt nu gebruikt als rustplekje of tv-kamer. De ankerbalkgebinten in de voorstal en de voormalige potstal, nu een ruime, stijlvolle living hebben ook al eeuwen getrotseerd. In de loop van de eeuwen is er veel gerecycled totdat de boerderij zeventig jaar geleden leeg kwam te staan. Het interieur en exterieur van destijds, dat uit de 19e eeuw dateert, werd gerestaureerd en waar nodig opnieuw opgebouwd. Dat betekende bijvoorbeeld het behoud van de authentieke herd met een schouw en plinten van witte en schildpadtegels. "Van de laatste waren er niet meer voldoende bewaard gebleven. Op zoek naar deze vrijwel niet meer te verkrijgen tegeltjes met hun bruin/witte dessin kwam ik er achter dat deze erin iedere regio net weer een klein beetje anders uitzagen. Er zitten dus een paar 'vreemde' tegeltjes tussen", vertelt Filippini als voorbeeldje van alle moeilijkheden die ze tegenkwamen.In de oorspronkelijke 'goei kamer' slaapt het echtpaar. Achter de - behouden - bedsteewand zit nu een badkamer. Met daarin een stukje glazen vloer waaronder de oude steentjes van het tongewelf van de kelder te bewonderen zijn.Nog niet af is de sopketel in de voormalige voorstal. Filippini weet niet hoe de vuurplaats, waar in een ketel etensresten tot vloeibaar veevervoer werden bereid, er in oorspronkelijke staat heeft uitgezien. En juist die wil ze zo goed mogelijk herstellen. "Het blijkt dat zo'n sopketel in verschillende boerderijen er weer anders kon uitzien. Bij sommige kon je rechtstreeks vanuit de aangrenzende herd de ketel op het vuur zetten. Dat was hier niet het geval." Het wachten is nu op de tip hoe het dan wel geweest moet zijn.

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda