Ploegendienst op Galderse Meren: geen lasershow wél gratis broekzakasbakken

BREDA - Het eerst festival op recreatieplas de Galderse Meren, Ploegendienst, komt eraan. Omwonenden staan niet te springen, maar de organisatie doet alles wat in haar macht ligt: geen lasershow, statiegeld op drinkbekers en gratis broekzakasbakken.

Quote

Wij zijn ons bewust van de locatie en dat bewustzijn willen we ook creëren bij de bezoeker

Tijn Kapteijns (Kairos Events)

Het is de bedoeling dat op zaterdag 27 mei 6.000 feestvierders op de Galderse Meren te vinden zijn. Dat wordt het eerste festival in het natuurgebied. Daarom moet de organisatie met van alles rekening houden. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Daarom wordt er samengewerkt met Natuurplein de Baronie. "Wij zijn ons bewust van de locatie en dat bewustzijn willen we ook creëren bij de bezoeker. We gaan afval scheiden, gebruik maken van harde plastic bekers met statiegeld zodat de vloer schoner blijft, delen gratis broekzakasbakken uit om peuken op de grond te voorkomen en hebben een slim stroomplan laten maken", vertelt organisator Tijn Kapteijns van Kairos Events. Daarnaast is er geen lasershow om overlast voor de dieren te beperken. 

Bijeenkomst

Quote

We hebben een noodnummer gekregen, kunnen een rondleiding krijgen en op de gastenlijst worden gezet

Toin Peemen

Ondanks de inzet van de organisatie, stonden omwonenden niet te trappelen om het evenement. Niet iedereen was geïnformeerd en mensen vroegen zich af of de Galderse Meren wel een plek is voor een festival. Daaropvolgend is een bijeenkomst georganiseerd. Toin Peemen van de nabijgelegen Hoeve Galderzicht: "Het was een goede bijeenkomst. We hebben een noodnummer gekregen, kunnen een rondleiding krijgen en op de gastenlijst worden gezet." Ook is er volgens Peemen tijdens de bijeenkomst verteld dat er op tien plekken geluidsmetingen worden gedaan. "Bij de eerste overschrijding gaat de muziek zachter, bij de tweede krijgt de organisatie een boete en bij de derde keer moet de muziek uit. Althans dat is ons zo verteld."

Ondanks de goede bijeenkomst blijven Peemen en andere buurtbewoners sceptisch. Zo had hij gehoord dat sommige buurtbewoners misschien alsnog bezwaar gaan maken. "Ik zie het wel. Laat het maar gebeuren. Als het uiteindelijk maar geen tien evenementen worden."

Volledig scherm
Ploegendienst was vorig jaar op Breepark, dit jaar op de Galderse Meren. © ron magielse / pix4profs

In samenwerking met indebuurt Breda