Volledig scherm
© Thinkstock

Pleidooi voor internationaal klimaatinstituut in Breda

BREDA - Breda is een ideale plaats voor de vestiging van een internationaal klimaatinstituut. De gemeenteraadsfracties van D66 en PvdA vragen in een brief aan het college om zich daar voor hard te maken bij de regering.

Deze week werd beken dat in Nederland het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) wordt gevestigd. Dat instituut moet landen, organisaties en bedrijven adviseren en helpen bij het uitvoeren van het klimaatakkoord en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het kenniscentrum wordt opgericht door Japan, Nederland en de VN-milieuorganisatie. In welke plaats het terecht zal komen is nog niet bekend. Volgens de regering wordt daarover voor het eind van het jaar een besluit genomen.

Volgens Tim van 't Hof van D66 zijn er diverse redenen waarom Breda dat instituut zou moeten kringen. Zo zijn er in West-Brabant veel bedrijven en organisaties die zich richten op duurzaamheid, heeft Breda de nodige kennisinstellingen (Avans, NHTV, Dinalog) en is de stad via de weg en per spoor goed bereikbaar. Maar ook doet Breda al veel aan de gevolgen van klimaatverandering (zoals plaatsing van zonnepanelen, verduurzaming van gebouwen en aanbrengen van groene gevels).

In samenwerking met indebuurt Breda