Volledig scherm
Voor deze boerderij aan de Achtmaalseweg in Zundert is een herontwikkeling bedacht die landelijk in de prijzen viel. © Ontwerpstudio Ad Schoenmakers

Plan voor Zunderts boerenerf valt in de prijzen

ZUNDERT - Het moet een boerenerf worden waar van alles is te leren over tuinieren en het vroegere boerenleven. Een plek waar vitale ouderen wonen, die helpen met het bijhouden van de tuin. Dat idee uit Zundert is onlangs uitgekozen als één van de winnaars van de landelijke prijsvraag 'Brood en Spelen'.

Volledig scherm
artst impression van het ontwerp voor de tuin van de Achtmaalseweg 111 in Zundert © Ontwerpstudio Ad Schoenmakers

'Brood en Spelen' is een initiatief van Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Berno Strootman, Rijksadviseur voor het landschap. Een prijsvraag waarin boeren en andere grondeigenaren in Brabant, Overijssel en Gelderland werden opgeroepen om met vernieuwende ideeën te komen voor het platteland.

Verloedering

Dat platteland verandert. Ook in Zundert. Een groeiend aantal oudere boeren stopt, terwijl er geen opvolger is. Het Zundertse buitengebied kampt daardoor met toenemende leegstand van agrarische gebouwen. Dat is ongewenst. Het kan leiden tot verloedering en criminele activiteiten.

Om daar wat tegen te doen, worden inwoners van Zundert opgeroepen om met plannen te komen, aldus wethouder Patrick Kok. Het idee dat nu in de prijzen is gevallen, vindt hij een voorbeeld van hoe Zundert het graag ziet.

Dat idee komt uit de koker van het Achtmaalse architectenbureau van Ad Schoenmakers en André Braspenning van het Zundertse bedrijf Floribas Garden Plants. Zij staken de koppen bij elkaar om iets te verzinnen voor de vrijgekomen boerderij van de schoonouders van Braspenning aan de Achtmaalseweg in Zundert.

Functies 

Hun plan koppelt verschillende functies aan elkaar op een boerenerf. Er wordt een tuin aangelegd met een ruim assortiment (vergeten) groenten en fruit en met recreatieve wandelpaden en bomen.

In de oude karakteristieke boerderij uit 1908 en op andere plekken op het erf worden zeven duurzame (senioren) woningen gerealiseerd. De bewoners kunnen, in samenspraak met een professionele beheerder, helpen in de tuin.

In een oude Vlaamse schuur wordt een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners ingericht. Hier kunnen groepen worden ontvangen. Vrijwilligers en mensen met een beperking kunnen aan de slag in de tuin. Voor scholen, bedrijven en anderen zijn er lessen en workshops en recreanten kunnen er van de natuur genieten en er een kopje koffie drinken.

Leegstand

Tegelijkertijd voorziet het plan in een bredere aanpak van de leegstand. Met een sloop-bonus-regeling, worden oude schuren en andere gebouwen in het Zundertse buitengebied gesloopt. In ruil daarvoor kunnen woningen worden toegevoegd aan het erf van de Achtmaalseweg.

Uit de 95 inzendingen zijn naast de Zundertse inzending nog 7 Brabantse prijswinnaars gekozen. De prijs bestaat uit 25.000 euro en deskundige coaches die hen nu verder helpen met de ontwikkeling van het plan. 

Volledig scherm
schets van het prijswinnende ontwerp met de gecombineerde functies voor een nieuwe inrichting van een oud boerenerf aan de Achtmaalseweg 111 in Zundert © Ontwerpstudio Ad Schoenmakers

In samenwerking met indebuurt Breda