Initiatiefnemers Ronald Roothans (links), Joep van Meel (midden) en Peter Schouten op de Grote Markt in Breda.
Volledig scherm
Initiatiefnemers Ronald Roothans (links), Joep van Meel (midden) en Peter Schouten op de Grote Markt in Breda. © Edwin Wiekens

Plan voor grote professionele
wietkwekerij in Breda

BREDA - De Bredase advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans en SP-politicus Joep van Meel hebben panklare plannen voor een grote wietkwekerij in de stad. 

Met het teeltbedrijf, goed  voor een jaarproductie van 12.000 kilo cannabis, een omzet van 45 miljoen euro en ruim honderd werknemers, wil het drietal in het overheidsexperiment stappen voor de legale teelt van cannabis.

,,We willen de kwekerij het liefst in Breda of omgeving huisvesten, maar als we in een andere gemeente een vergunning krijgen, is dat  prima'', zegt Peter Schouten.

Crowdfunding

De initiatiefnemers denken 8 miljoen euro nodig te hebben als startkapitaal voor hun grootschalige Project C, waarbij de c voor cannabis staat. Een groot deel ervan willen ze ophalen via crowdfunding, mede om het maatschappelijk draagvlak te optimaliseren.

Canada

 ,,De kapitaalmarkt toont ook veel belangstelling. We zijn onder meer in gesprek met een investeerder uit Canada. In dat land hebben ze al ervaring met legale teelt dus hun kennis zou van pas kunnen komen'', duidt Joep van Meel.

Criminelen

De drie pioniers hebben na meer dan een jaar voorbereiding het bedrijfsplan helemaal gereed, inclusief financiële onderbouwing en beveiligingsplan. ,,We hebben al een financieel directeur en een productiemanager met verstand van cannabisteelt. Er komt een veiligheidsexpert en we worden juridisch bijgestaan door advocatenkantoor De Vries & Kasem Lawyers and Investigations, onder meer om criminelen buiten te houden'', aldus Schouten.

Winst

De drie Bredanaars hebben de koppen vorig jaar uit ideële motieven bij elkaar gestoken. ,,Dertig procent van de winst gaan we besteden aan wetenschappelijk onderzoek naar verslaving en verantwoord medisch en recreatief gebruik van cannabis. We willen een gezonde, renderende onderneming. En ja, in die zin is er ook een zakelijk motief'', zegt Ronald Roothans.

Manifest

De initiatiefnemers hebben hun manifest met bedrijfsplan deze week ingediend bij de landelijke commissie Knottnerus. Naar verwachting wijst de overheid begin 2019 zes tot tien gemeenten aan die met het 4 jaar durende cannabisexperiment mogen meedoen. De Bredase burgemeester Paul Depla wil dolgraag dat zijn stad meedoet.

In samenwerking met indebuurt Breda