Volledig scherm
Burgemeester en wethouders van Breda presenteren de Voorjaarsnota 2019. © BN DeStem

Plan: Meer mensen aan het werk in Breda met ‘zorgschool’

BREDA - Na het succes van de Bouwschool willen burgemeester en wethouders van Breda nu ook een ‘zorgschool’ opzetten. Daarmee moet het tekort aan zorgverleners worden aangepakt. Tegelijkertijd kunnen mensen die nu nog moeilijk aan werk kunnen komen alsnog aan een baan worden geholpen.

Dat staat in de Voorjaarsnota 2019 die het college heeft gepresenteerd. De ‘zorgschool’ is geen echte school die wordt ondergebracht in een eigen gebouw. Dat is ook niet nodig, zegt onderwijswethouder Miriam Haagh. Het is juist de bedoeling dat de leerlingen, die van alle leeftijden kunnen zijn, aan het werk gaan bij zorginstellingen. 

Andere eisen

Dat kan variëren van het Amphia Ziekenhuis tot een woonzorgcentrum als het Elisabeth. Wat de ‘zorgschool’ verder onderscheidt van normale onderwijsinstellingen is dat het bijvoorbeeld niet nodig is om het begin van een schooljaar af te wachten. In principe moeten de leerlingen het hele jaar door kunnen instromen. Ook worden er andere eisen gesteld aan onder meer de geletterdheid. Dat iemand niet goed kan lezen, hoeft niet per se een reden te zijn om niet meteen aan de slag te gaan. Lezen en schrijven komen dan later vanzelf aan bod.

Sober en doelmatig

In de Voorjaarsnota staat dat het college ook van plan is om de daklozenopvang aan de Slingerweg te vervangen. Het liefst door ‘sobere, doelmatige en flexibele’ nieuwbouw. Verder wordt keihard werk gemaakt van de aanleg van de Nieuwe Mark en de komst van zowel een nieuwe kunsthal als een nieuwe topsporthal. Ook het klimaat krijgt aandacht. Zo wordt er werk gemaakt van een CO2-neutrale wijk bij de Gasthuisvelden. Die zou zelfs energie kunnen leveren aan aanpalende wijken, zoals de Gerardus Majellabuurt.

In totaal trekken burgemeester en wethouders een kleine 18 miljoen euro uit voor de plannen die ze in de Voorjaarsnota presenteren

In samenwerking met indebuurt Breda