Steven van Beek.
Volledig scherm
Steven van Beek. © EDWIN WIEKENS

Perrongeluk: Acht euro

BREDA - Ze zijn beiden begin twintigers en druk in gesprek. Eén van hen houdt triomfantelijk zijn pinpasje omhoog en komt vastberaden mijn richting op. ,,Kan ik bij jou geld bijpinnen", roept hij. 

Dat kan in theorie, afhankelijk van hoeveel en wat. ,,Wat is het állergoedkoopste dat je hebt? Doe trouwens maar gewoon een appel!", besluit hij. ,,En graag acht euro erbij."  De jongen toetst zijn pincode in. De twee wachten gespannen af, maar... geweigerd. ,,Fuck!", roept hij ontzet. 

,,Dan kom ik echt tien cent tekort ofzo." Ik stel voor dat hij dan maar €7,90 bij pint. Dat vindt hij echter 'te ingewikkeld' en ze gaan in overleg. Een wat oudere dame dient zich aan en ze bestelt een kopje koffie. ,,Als jullie een dubbeltje nodig hebben, sponsor ik dat wel hoor", stelt ze voor. 

Feestje

De jongens vieren een klein feestje: hun gedroomde acht euro is weer in beeld. Dus: een appel, 10 cent cash, rest pinnen plus acht euro. Weer spanning. De jongen toetst de vier cijfers van zijn pincode in en... geweigerd. ,,Hè?", roept hij ontsteld. 

Hij pakt zijn telefoon tevoorschijn en bekijkt zijn saldo. ,,Neeee ... ook gewoon €8,48. Ik kom letterlijk twee cent tekort", roept hij uit. Weer overleg: wat nu? De vrouw vraagt nu zelfs haar tien cent terug.

Maar niet getreurd: ze geeft de jongens een muntje van twintig cent. De hoop keert terug. Een derde poging: een appel, 20 cent cash, rest pinnen plus acht euro. Weer die spanning. De jongen toetst de vier cijfers van zijn pincode in en... geslaagd! 

De jongens vieren een feest en vergeten in de euforie hun appel én hun acht euro mee te nemen. Maar met appel en acht euro vervolgen ze hun weg; de vrouw neemt een nipje van haar koffie en kijkt hen grijnzend en hoofdschuddend na.

In samenwerking met indebuurt Breda