Paulus de Boskabouter met pensioen in Breda

Hij is 's lands meest beroemde kabouter. Toch weten slechts weinigen dat hij zich na zijn televisiepensioen in Breda gevestigd heeft.

Paulus de Boskabouter was mateloos populair na de oorlog. Aanvankelijk verschenen zijn avonturen in dagblad Het Vrije Volk. Tussen 1955 en 1964 werden en ruim 900 hoorspelafleveringen gemaakt. Eind jaren zestig volgde zijn tv debuut.

In het Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda, gelegen onder de poort van het begijnhof, heeft hij na zijn actieve loopbaan een vast stekje gevonden. Prinsheerlijk gezeten in zijn eigen vertrouwde omgeving, rookt hij tevreden zijn kenmerkende pijp.

Paulus is bij het poppenhuismuseum terechtgekomen via Bredanaar en superfan Chris de Ruiter. In 2008 kwam hij met het poppenhuismuseum overeen dat de bosbewoner hier bewonderd kan worden.

Voor zover we in kunnen schatten heeft hij het prima naar zijn zin als enig man op het begijnhof.

Barbera Puttters van Breda Promotions is apetrots op haar beroemde gast. ,,Het is hem écht, laat ze weten. ,,Onder zijn mouwen zijn de touwtjes waarmee hij bewoog nog zichtbaar."

Gelukkig voor het museum neemt zelfs een levensgrote Paulus weinig plaats in. Het blijft immers een kabouter. Mocht hij zin hebben, kan hij na sluitingstijd gemakkelijk aanschuiven in een van de 60 andere poppenhuizen die het museum rijk is. Of anders brengt hij even een bezoekje aan het Anton Pieckdorpje dat naast zijn boomhut is opgebouwd. Het museum en Paulus zijn elke dag te bezoeken. Kinderen onder de 12 jaar oud mogen gratis naar binnen. (MS)

In samenwerking met indebuurt Breda