Volledig scherm
Totaal uitgestorven bij Spoedeisende Hulp Amphia © Gerlach Hochstenbach

Patiënten tonen begrip voor storing Amphia: ‘Maar belachelijk dat het zo lang moest duren’

BREDA - Patiënten die vrijdag een afspraak hadden bij het Amphia of onder het mes zouden gaan, hebben begrip voor de situatie bij het ziekenhuis. ,,Maar belachelijk dat het zo lang moest duren.”

Gerard van der Bijl uit Oosterhout zou deze vrijdag om half negen een operatie hebben aan zijn achillespees. ,,Er was een storing, hoorde ik bij binnenkomst. Ik werd naar een kamertje gebracht, het kon ‘even duren’, zeiden ze. Dat eventjes is zes uur geworden.” Uiteindelijk is Van der Bijl zonder operatie naar huis gestuurd.

Al die tijd heeft hij in dat kamertje gezeten. Af en toe kwam er een verpleger langs, zegt de Oosterhouter. ,,Er zat ook een vrouw van in de 90, die een beetje dement was.” Van der Bijl mocht niets eten en drinken; hij moest nuchter blijven voor de operatie. ,,Ik keek constant op mijn telefoon, in de hoop dat de storing opgelost zou zijn.”

Quote

Het kon even duren, zeiden ze. Dat eventjes is zes uur geworden

Gerard van der Bijl uit Oosterhout

Volgens de Oosterhouter ging het om een spoedoperatie. Vier weken geleden scheurde zijn achillespees toen hij op vakantie in Curaçao een 'rare beweging’ maakte. De dokters daar dachten aan een zweepslag: ,,Maar ik vertrouwde het niet en ben deze week meteen naar mijn eigen dokter gegaan.” Of hij zich zorgen maakt nu zijn operatie is uitgesteld? ,,Dat niet zozeer, maar ik hoop wel dat ik snel geholpen word.”

Hij neemt het het Amphia niet kwalijk, zegt Van der Bijl. ,,Ik bleef rustig toen ik naar huis werd gestuurd. Het is onmacht. De medewerkers kunnen hier niets aan doen.” Wel noemt hij het ‘belachelijk’ dat de datastoring zo lang heeft moeten duren: ,,En dat bij een ziekenhuis, dat vind ik wel vreemd.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Operatiekamer Amphia Ziekenhuis Molengracht. © Foto: Ramon Mangold

Telefonische afspraak gecanceld 

Nicky van Ginneken uit Etten-Leur zou deze vrijdag door een arts uit het Amphia gebeld worden. Een telefonische afspraak dus.  Dat telefoontje kwam ook, maar niet door de arts.

 ,,Om kwart over een werd ik door iemand uit het Amphia gebeld dat de afspraak werd verzet vanwege de storing. Natuurlijk heb ik daar begrip voor. Ik heb zelf in de zorg gewerkt. Maar het is wel vervelend dat er nu weer een weekend tussen zit. Je moet veel langer wachten voordat je iets hoort over je medische situatie.”

Quote

Natuurlijk heb ik daar begrip voor. Ik heb zelf in de zorg gewerkt.

Nicky van Ginneken uit Etten-Leur

Voor Nicky is het extra zuur omdat  in het Amphia dinsdag een zondagsdienst gedraaid wordt. De Etten-Leurse: ,,Afgesproken is dat ik maandag gebeld wordt voor een nieuwe belafspraak. Maar dat zal dus niet op die dinsdag zijn omdat ze dan staken in het ziekenhuis. Dat betekent dus dat ik op z'n vroegst woensdag pas de arts weer spreek. Dat is toch wel balen.”

Geen ct-scan

De Bredase Isabelle Abbenhuis was al in de kamer van de radioloog toen ze hoorde dat haar ct-scan tóch niet doorging. Voor de scan moest volgens Abbenhuis contrastvloeistof gebruikt worden. ,,Als er iets mis zou gaan, konden ze vanwege de storing niemand bellen voor hulp. Dan zouden ze door het ziekenhuis moeten gaan rennen om iemand te zoeken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Het nieuwe Amphia-ziekenhuis © Beeld Werkt

Abbenhuis heeft uitgezaaide borstkanker en moet iedere drie maanden een ct-scan laten maken. Dat de afspraak dit keer niet door is gegaan, levert volgens haar niet direct problemen op. ,,Hopelijk kan ik voor de tiende nog terecht, dan heb ik een afspraak met de oncoloog. Maar zelfs als dat niet lukt, is het niet rampzalig. Voor mij zijn dit spannende momenten, maar er zijn vast mensen die vandaag écht iets spoedeisends hadden.”

Quote

Er zijn vast mensen die vandaag écht iets spoedei­sends hadden.

Isabelle Abbenhuis uit Breda

Chaotisch was het overigens niet in het ziekenhuis, vertelt ze. ,,Het was wel vreemd. Normaal hoor je steeds de telefoon rinkelen, nu was het stil. De verpleegkundigen liepen met kopjes koffie rond, die konden niets doen. En de dames achter de balie hadden het hartstikke druk.” De meeste patiënten waren net als zijzelf begripvol. ,,Er werd wel wat gemopperd, vooral door mensen die wat verder weg wonen.”

‘Iedereen werd naar huis gestuurd’

Een Bredanaar, die anoniem wil blijven, vond het vrijdagochtend wél chaotisch bij het Amphia. Hij moest bij de afdeling neurochirurgie zijn. ,,Iedereen werd naar huis gestuurd.” De man heeft een nieuwe afspraak voor maandag gepland: ,,Gelukkig, maar er zijn mensen die meer moeite zullen hebben.” 

Quote

Ze spelen met de gezondheid en levens van mensen

Een patiënt uit Breda

De Bredanaar is minder begripvol over de situatie bij het ziekenhuis. ,,Ze spelen met de gezondheid en levens van mensen die niet geopereerd kunnen worden”, zegt hij. ,,Een paar jaar geleden was een stroomstoring nog de oorzaak van niet opstartende systemen. Je zou verwachten dat het ziekenhuis nu wel een soort schaduw-systeem heeft dat het bij problemen overneemt.” 

In samenwerking met indebuurt Breda