Paspoort in internationale streekbus: ‘Je reinste symboolpolitiek’ - internetversie

Door Ine Cup

BREDA - Spontaan een busreisje maken van Breda naar Meersel-Dreef, net over de grens in België. Nu is dat nog een fluitje van een cent. U stapt in Breda in en in Meersel Dreef weer uit. Maar het even tegenzit, kunt u in de toekomst diezelfde reis alleen nog maken als u ruim van tevoren een kaartje hebt gekocht en daarbij al uw gegevens heeft overlegd, zoals bij het kopen van een vliegticket.

De Belgische overheid wil namelijk vanaf volgende jaar passagiers die reizen met het openbaar vervoer in België, verplichten om zich te registreren. Terroristen zouden op deze manier moeilijker kunnen reizen. Ook de Nederlandse overheid overweegt om die reden zo’n registratieplicht. Een dergelijk besluit zou in West-Brabant flinke gevolgen hebben voor Nederlanders die regelmatig de grens oversteken per trein of bus. Want hoe werkt zoiets in de praktijk? Moet elke bus- of treinrit dan gepland worden? Dat zou een einde betekenen aan spontane uitstapjes, bijvoorbeeld naar Antwerpen.

Arriën Kruyt, voorzitter van reizigersorganisatie Rover noemt een dergelijke legitimatieplicht 'je reinste symboolpolitiek'. Bovendien is het volgens hem een illusie om te denken dat je op die manier de grenzen zou kunnen controleren. 

Ook vakbond FNV zet flinke kanttekeningen bij het plan. Enerzijds omdat een paspoortcontrole meer in- en uitstaptijd bij de halte vergt, anderzijds omdat het extra veiligheidsmaatregelen zal vereisen. Dat brengt extra kosten met zich mee, waarvoor de politiek in dat geval ook maar geld vrij moet maken, meent FNV-bestuurder Marlies Peeters.

Vervoersorganisatie Arriva, die drie grensoverschrijdende buslijnen heeft in West-Brabant, doet er voorlopig het zwijgen toe. 'Wanneer door de regering wordt besloten dat deze verscherpte controles gaan plaatsvinden in grensoverschrijdend vervoer, dan zullen wij ons hier als vervoerder ook aan houden', luidt de officiële reactie. Maar hoe dat dan vorm zou moeten krijgen en of de vervoerder al voorbereidingen treft voor een dergelijke maatregel, daarover wil Arriva niets kwijt.

In samenwerking met indebuurt Breda