Volledig scherm
Het onderzoek een jaar geleden in Wernhout. © Sjoerd Marcelissen

Partner Wernhoutse Ingrid: ‘Ik heb iets verschrikkelijks gedaan, maar ik weet zelf niet precies wat er gebeurd is‘

videoWERNHOUT - Een avondje tv kijken, samen op de bank. Die zaterdagavond in maart lijkt voor een echtpaar uit Wernhout normaal te verlopen, maar ontbrandt in een heftige ruzie. Met fatale gevolgen. Herman M. weet dat hij zijn partner Ingrid van Elsacker om het leven heeft gebracht. Alleen hoe? Daarnaar blijft het voor een deel gissen. 

M. zei maandagochtend bij de rechtbank opnieuw zich veel zaken niet te herinneren van die nacht. “Alleen dat ik iets verschrikkelijks heb gedaan.“ Volgens M. waren hij en zijn partner ingedommeld op de bank. De verdachte zegt dat hij wakker werd, omdat Van Elsacker hem zou hebben geslagen. Daarop heeft M. teruggeslagen. Met een telefoon, zo denkt hij. 

Uit politieonderzoek blijkt dat M. de vrouw later met een snoer heeft gewurgd. De verdachte bevestigt dat, maar herinnert zich dat alleen op basis van foto's uit het politieonderzoek. Daarnaast zijn op het lichaam van het slachtoffer dertien steekwonden aangetroffen. Maar van dat weet M. niets. De rechter deed herhaaldelijk een beroep op het geweten van de verdachte.  Ook om de nabestaanden, onder wie twee kinderen, duidelijkheid te geven over wat die bewuste nacht precies is gebeurd. Tevergeefs. “Ik weet het zelf niet precies, en dat vreet aan me“, zei hij geëmotioneerd. 

Fatale incident

M. heeft uiteindelijk 's nachts zelf 112 gebeld, maar in eerste instantie verklaarde hij aan de politie dat er sprake was van een overval. M. had na het fatale incident andere kleren aangetrokken. Hij stelde in blinde paniek te zijn geweest. “Ik heb als een kip zonder kop rondgelopen.“

Quote

U zou kunnen denken dat u na het slaan de politie of ambulance had gebeld. Dan was alles anders gegaan, u heeft dat niet gedaan.

Rechter

Bij de officier van justitie waren er twijfels over de verklaring van M. dat hij het slachtoffer met een telefoon heeft geslagen, gezien de ernst van de verwondingen aan haar hoofd. 

Tussen de klappen en de wurging heeft volgens het politieonderzoek minstens tien minuten gezeten. “U zou kunnen denken dat u na het slaan de politie of ambulance had gebeld“, zei de rechter. “Dan was alles anders gegaan, u heeft dat niet gedaan. Uw handelingen lijken erop gericht om het slachtoffer te doen overlijden.“ 

“Ik wilde niet dat ze overleed“, reageerde M. “Ik snap niet dat ik tot zoiets in staat ben. Ik had ervoor moeten weglopen, zoals ik altijd deed bij ruzies.“

Veel belangstelling

De rechtbank trekt de hele maandag uit voor de zaak, die veel belangstelling geniet op de tribune.  De moord veroorzaakte een grote schok in Wernhout. In het kleine grensdorp kent iedereen elkaar. Het was mede daardoor ook nu weer druk in de rechtszaal.

Later volgt de eis van de officier van justitie, over enkele weken volgt de uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Breda