Volledig scherm
PREMIUM
Marian Witte © Gerlach Hochstenbach

Partijloze burgemeester: ‘Daar zouden er meer van moeten zijn’

BREDA - Helemaal uniek is het niet, een politicus van een lokale partij die burgemeester wordt. Maar bijzonder is het wel. Van de 355 gemeenten die Nederland telt hebben er maar zestien een burgemeester die niet is verbonden aan een landelijke partij. De Oosterhoutse Gemeentebelangen-wethouder Marian Witte is de zeventiende onafhankelijke bestuurder die zo’n positie gaat bekleden.

,,Een burgemeester van een lokale partij… Daar zouden er meer van moeten zijn’’, zegt de Bredase hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen. Hij vindt het ‘opmerkelijk’ dat er zo weinig burgemeesters zijn met wortels in de lokale politiek. Dat komt onder meer omdat landelijke partijen meer grip hebben op de benoemingen van burgemeesters. ,,Maar lokale partijen hebben ook het fundamentele recht om burgemeesters te leveren. Dat is gewoon en kwestie van democratie’’, zegt Frissen.

  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.

In samenwerking met indebuurt Breda