De N638 tussen Rucphen en Zundert.
Volledig scherm
De N638 tussen Rucphen en Zundert. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Partij voor de Dieren: ‘Blijft er nog één weg met bomen over in Brabant?’

DEN BOSCH/ZUNDERT - Gaat het de provincie lukken om tenminste nog één karakteristieke provinciale weg in Brabant te behouden? Of zijn Gedeputeerde Staten tevreden met louter brede en kale wegen, ten faveure van de hardrijder? 

Marco van der Wel, lid van de Staten-fractie van de Partij voor de Dieren, gaat er met gestrekt been in. Hij kan zich namelijk niet voorstellen dat het provinciebestuur met droge ogen een aanvraag heeft gedaan voor de kap van honderden bomen langs de N638, de weg tussen Zundert en Rucphen.

Helemaal niet onveilig

In een brief aan Gedeputeerde Staten steekt de politicus uit Rijsbergen zijn verbazing over het besluit om zo’n vierhonderd bomen te laten kappen niet onder stoelen of banken. Des te meer, omdat het provinciebestuur zelf een goed argument heeft gegeven om de bomen niet te kappen: de weg is objectief niet als onveilig te betitelen. In 2017 heeft ‘Den Bosch’ zelf laten weten dat het aantal ongelukken op de N638 lager is dan op vergelijkbare provinciale wegen.

Meer vrachtwagens?

Van der Wel maakt zich verder zorgen over een toename van het vrachtverkeer, wanneer de weg eenmaal is verbreed. Daarom wil hij van het college weten of het ook echt de bedoeling is dat het aantal trucks op de N638 gaat toenemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil het Statenlid weten wat Gedeputeerde Staten gaan doen om het doorgaand vrachtverkeer te weren. Tenslotte is de Rijsbergse politicus bezorgt over de uitstraling van de weg. Volgens hem blijft er namelijk geen karakteristieke door bomen omzoomde provinciale weg meer over.

In samenwerking met indebuurt Breda