Volledig scherm
Bij Palm Parkies zit het Valkenberg-park vaak helemaal vol met bezoekers, van wie velen zelf drank en eten mee nemen. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

'Parkies' schaalt beveiliging flink op

UpdateBREDA - Niet alleen de organisatie van Palm Parkies moet in actie komen naar aanleiding van diverse incidenten tijdens het evenement in Breda, ook de gemeente moet maatregelen nemen. Dat stelt de VVD in vragen aan het college naar aanleiding van het glas- en blikverbod dat de organisatie van de druk bezochte concertreeks heeft ingesteld.

De VVD denkt aan de inzet van extra politie en actief gebruik van de camera's in het Valkenberg, waar Palm Parkies wordt gehouden. "Je kunt als extra maatregel ook nog denken aan een gebiedsverbod voor mensen die zich misdragen," zegt fractievoorzitter Thierry Aartsen van de VVD.

Palm Parkies wordt tijdens de zomervakantie elke dinsdagavond gehouden. Op drie laatste edities dit jaar (vanavond, 15 en 22 augustus) mogen bezoekers geen glas- en blik meer meenemen.

Overmatig drugsgebruik en lawaaioverlast

De voorbije weken zijn er verschillende incidenten geweest. Zo is met flessen gegooid naar beveiligers en lagen er veel glasscherven op de grond. Ook waren er problemen met honden en was er sprake van overmatig drugsgebruik en lawaaioverlast door gettoblasters.

"We hebben veel meldingen gehad en de politie heeft een aantal keren op moeten treden. Vandaar dat we besloten hebben de beveiliging flink op te schalen," zegt Bas Witlox van de organisatie.

Strengere controle

Bij de ingangen van het park gaan beveiligers tassen controleren op glas en blik. Mensen mogen nog steeds hun eigen drank meenemen maar die zal dan in karton of plastic moeten zitten.

Op Palm Parkies kunnen mensen ook drinken en eten kopen. De Bredase SP - die over de kwestie ook vragen heeft gesteld aan het college - vermoedt daarom dat het glas- en blikverbod is ingegeven door commerciële belangen. Witlox ontkent dat: "Aan deze maatregel zijn alleen maar extra exploitatiekosten verbonden."

Palm Parkies verantwoordelijkheid

Palm Parkies is tijdens de concertavonden als organisatie zelf verantwoordelijk voor het hele park. "Daar binnen zorgen wij voor de beveiliging. Maar als er iets gebeurt, kan de politie wel in komen grijpen," aldus Witlox.

"We zien het inderdaad als een evenementenlocatie, waar de organisatie in eerste verantwoordelijk is, maar uiteraard is de politie alert," zegt wethouder Paul de Beer in een reactie.

Over het glas- en blikverbod wil de gemeente na de zomer bij de evaluatie in gesprek gaan met de organisatie. "Wij stimuleren Palm Parkies en hebben daarbij gesteld dat het evenement maximaal toegankelijk moet zijn. We willen bespreken in hoeverre dit verbod daarmee op gespannen voet staat," aldus De Beer. 

In samenwerking met indebuurt Breda