Pal op de grens stemmen voor Europa: ‘Wie niet stemt, heeft geen reden om achteraf te mopperen’

VideoCASTELRE - Een Vlaamse dame kijkt vreemd op als ze het stemhokje ziet. ,,Verkiezingen? Dat is toch pas zondag”, zegt ze. ,,Nee, in Nederland is het vandaag”, reageert kastelein Jos Snoeijs. De vrouw lacht. ,,Ik dacht al: die vlag buiten is zeker een grap.”

Europeser kan eigenlijk niet: de stemlocatie bij Café In Holland in Castelré ligt misschien wel het dichtst tegen de grens met de zuiderburen aan. Dat inwoners dichtbij het vuur zitten, zou ‘mee kunnen spelen’, zegt stembureau-voorzitter Adrian Voesenek. ,,Maar of het veel uitmaakt... Het Europees Parlement voelt voor velen toch ver weg. Totdat je een keer in Brussel of Straatsburg bent geweest, dan zie je om hoeveel geld en belangen het gaat.”

(Tekst gaat verder onder de foto) 

Volledig scherm
Europeser kan eigenlijk niet: de stemlocatie bij Café In Holland in Castelré ligt misschien wel het dichtst tegen de grens met de zuiderburen aan. © Jamaica Vink

Stan Aarts (70) weet niet of de ligging van het dorp verschil maakt. ,,Het ligt eerder aan de mentaliteit van het manneke zelf”, zegt hij al wijzend naar zijn hoofd. En over het stemmen: ,,Dan kun je politici tegen de schenen stampen als ze er een zooitje van maken. Wie niet stemt, heeft geen reden om achteraf te mopperen.”

Volledig scherm
Stan Aarts: 'Als je stemt kun je politici tegen de schenen stampen wanneer ze er een zooitje van maken'. © Jamaica Vink
  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda