Overvolle ziekenhuizen door griep, géén opnamestops in Amphia en Bravis

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Patiënten, met name ouderen, met griepklachten zorgen voor overvolle ziekenhuizen. In Brabant zijn opnamestops afgekondigd in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven in Uden. In het Amphia Ziekenhuis en het Bravis is dat nu niet aan de orde, laten woordvoersters weten.

Een opnamestop wordt afgekondigd als er geen bed meer vrij is. Als bijvoorbeeld de longafdeling vol ligt, gaat het ziekenhuis eerst kijken of er op een andere afdeling (bijvoorbeeld orthopedie) wel plek is. Is dat niet het geval, dan kijkt het Bravis Ziekenhuis, met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal. of er bijvoorbeeld in Roosendaal wél plek is wanneer Bergen op Zoom geen ruimte meer heeft.

Is dat óók niet het geval, dan wordt volgens woordvoerster Elma Gortworst uitgeweken naar andere ziekenhuizen, en dan vanzelfsprekend bij voorkeur een ziekenhuis in de buurt. Op die ziekenhuizen kan ook een beroep worden gedaan als sprake is van een spoedopname.  

Volgens Grotworst komt het 'wel eens vaker' voor dat er sprake is van een opnamestop, maar meestal is dat van korte duur. "Een dag of zo. Dan kan het ook voorkomen dat een geplande operatie moet worden verzet. januari is in de regel een drukke maand."    

Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout ligt volgens woordvoerster Judith Jansen 'behoorlijk vol' op dit moment. "Patiënten die naar ons worden doorverwezen door de huisartsen worden wél gewoon gezien én geholpen, maar we nemen op dit moment geen patiënten over van andere ziekenhuizen", zegt Jansen. "Ook hebben we extra bedden bijgeplaatst. Opnames gaan ook gewoon door volgens planning, maar dat kan volgende week anders zijn. We hebben niet alleen te maken met kwetsbare ouderen met griepverschijnselen, maar we hebben als gevolg van het weer van het afgelopen weekend ook heel veel breuken gezien. Ook die mensen moeten geholpen worden."

De afdelingen voeren volgens Jansen continu 'beddenoverleg', 'zodat we kunnen schuiven indien nodig'. "We zetten kortom alle zeilen bij."   

Volledig scherm
Diverse ziekenhuizen liggen overvol door de griepgolf. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

In samenwerking met indebuurt Breda