Overvaller gepakt dankzij DNA-match

BREDA - Ook na vijf ruim kun je nog plotseling voor de rechter staan vanwege een gewapende overval. Dat overkomt een 39-man uit Deventer. DNA-sporen in bebloede kleding maken hem één van de verdachten van een woningroof in Breda. Hij hoorde gisteren 48 maanden celstraf tegen zich eisen. 

 Op vrijdagavond 12 augustus 2011 wordt meerdere malen aangebeld bij een pand aan de Morsestraat in Breda. Op dat moment is alleen een vrouw aanwezig. Het is de (toen) 26-jarige vriendin van een Tilburger die tijdelijk in het huis woont. Als ze opendoet, dringen twee mannen binnen. Ze dragen bivakmutsen. De vrouw gilt. Eén van de onverlaten drukt een pistool met geluiddemper tegen haar hoofd: ,,Ik schiet je echt overhoop als je niet je mondt houdt". 

Het slachtoffer wordt tegen de grond geduwd, geslagen, getrapt en aan haar haren getrokken. De mannen willen geld. Uiteindelijk vinden ze alleen twee mobieltjes. Als ze zich uit de voeten willen maken, komt de vriend van de vrouw thuis. Er ontstaat een vechtpartij waarbij één overvaller een bloedende wond aan zijn hoofd oploopt. Hij ontdoet zich van zijn jas en blouse om zich te kunnen ontworstelen en rent met ontbloot bovenlijf weg. Zijn kompaan is dan al gevlucht. Op de jas en blouse van de dader zitten bloedsporen. 

In 2014 is er dan ineens een match met het DNA van de man die nu terechtstaat. Hij ontkent iedere betrokkenheid. Hij zegt dat hij destijds in een huis met veel bewoners van verschillende nationaliteiten woonde. Ze gebruikten een gemeenschappelijke wasmachine. Anderen zouden dus zijn kleding 'geleend' kunnen hebben. Misschien zelfs om hem een hak te zetten. 

Het signalement die de bewoonster en haar vriend geven ('opvallend klein, vetrollen en bol hoofd'), sluit aan bij het uiterlijk van de verdachte. Verwarrend in hun verklaringen is echter dat zij het hebben over 'vermoedelijk Marokkanen'. De slachtoffers zelf en de verdachte zijn van Turkse afkomst. De tweede overvaller is voortvluchtig. Uitspraak: 23 januari.

In samenwerking met indebuurt Breda