Volledig scherm
Generaal-majoor Nico Geerts draagt donderdagmiddag op het Kasteel van Breda het commando van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) over aan generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar (rechts). © Media Centrum Defensie/Gerben van Es

Overdracht commando Nederlandse Defensie Academie op Kasteel van Breda

BREDA - Wisseling van het bevel donderdagmiddag op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar nam het sabel en daarmee het commando over van generaal-majoor Nico Geerts, die drie jaar leiding gaf aan de academie. 

De ceremoniële plechtigheid voltrok zich op de Parade van het Kasteel van Breda, onder toeziend oog van personeel van de academie, militaire autoriteiten en genodigden. 

Oppelaar doorliep het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder en specialiseerde zich als verbindingsofficier, waarna uitzendingen volgden naar Noord-Irak, Cambodja en Bosnië en later als commandant van het 2e Mariniersbataljon naar Zuid-Irak en Noord-Afghanistan. Hij was commandant van het Korps Mariniers, sinds april 2016 is hij Directeur Operaties van de krijgsmacht. 

De NLDA verzorgt voor Defensie de officiersopleidingen (de Koninklijke Militaire Academie in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder), het hoger loopbaanonderwijs en de begeleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling en van taalvaardigheid voor zowel militair- als burgerpersoneel. Bovendien verricht de NLDA wetenschappelijk en historisch onderzoek voor Defensie en de samenleving.

Geerts verlaat de krijgsmacht over enkele maanden als actief dienend militair.

Volledig scherm
De overdracht van het commando van het NLDA voltrekt zich volgens vast protocol en ceremonieel. © Media Centrum Defensie/Gerben van Es

In samenwerking met indebuurt Breda