Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Overbelasting dreigt bij Spoedeisende Hulp, Amphia en Bravis verwachten geen problemen

BREDA - Ziekenhuizen zijn onvoldoende voorbereid op de griepepidemie. Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen dreigt daardoor overbelast te raken. Dat kan leiden tot opnamestops en doden. Amphia Ziekenhuis en Bravis zeggen hun zaakjes op orde te hebben. 

De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen NVSHA waarschuwt dat de aanhoudende toeloop van grieppatiënten tot problemen leidt. Het gaat vooral om ouderen en mensen met longaandoeningen die met benauwdheidsverschijnselen worden opgenomen. 

Opnamestop

Voorzitter Ties Eikendal van NVSHA: ,,Er zijn te weinig isolatiekamers ingericht om verspreiding van de griep te voorkomen. Grieppatiënten blijven daardoor onnodig lang op de Spoedeisende Hulp die te vol raakt. Dat kan leiden tot een opnamestop, wat van levensbelang kan zijn voor een andere patiënt.''   Eikendal zegt het probleem in het hele land tegen te komen en roept ziekenhuizen op zich beter op het griepseizoen voor te bereiden. 

Amphia laat weten jaarlijks de capaciteit vooraf te verhogen en alle patiënten te kunnen plaatsen. ,,We zijn enkele weken geleden al opgeschaald naar code oranje. Het lab voert dan sneltesten uit. Na anderhalf uur kan de patiënt naar een kamer bij mensen met hetzelfde virus. Of juist alleen op een kamer'', licht Patricia Stroo van Amphia toe. 

Bedbezetting

Ook Bravis ziet een grotere toeloop op Spoedeisende Hulp, maar heeft nog geen patiënt moeten doorverwijzen. ,,We werken zo flexibel mogelijk met bedbezetting en inzet van personeel'', aldus Elly Hertogh. Bij een griepepidemie is dat voldoende. Daarvan is sprake vanaf 51 griepgevallen per 100.000 inwoners. In week vier stond dit op 165 mensen per honderdduizend.  Bij een pandemie, een epidemie op wereldschaal, treedt een rampenplan in werking. Daar is nu geen sprake van.  

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda