Volledig scherm
Actie tegen windmolens door bewoners van Overa in Breda. © BN DeStem

Overa legt zich niet neer bij komst windmolens in Breda

BREDA - ,,Moet je kijken: 35 meter hoger dan de Euromast. Dat is toch bezopen?’’ Hans Tutert-Smits kan het zich maar moeilijk voorstellen: dat Provinciale Staten akkoord gaan met de bouw van windmolens van 210 meter hoog in het kwetsbare buitengebied rond de Overaseweg in Breda.

Om te laten zien welke impact die turbines hebben op het landschap, heeft de buurt een megakraan geplaatst. ,,Dat zijn toch exorbitante afmetingen? Dat heeft toch niets meer te maken met de menselijke maat?’’ gaat Tutert-Smit verder.

Volledig scherm
Hans Tutert-Smit © BN DeStem

Samen met zo’n vijftig buurtbewoners probeert de Bredanaar te voorkomen dat de provincie elf windmolens in het groene gebied tussen A16 en Mastbos plaatst. Komende vrijdag neemt de Brabantse volksvertegenwoordiging daar een besluit over.

De actievoerders vinden dat ze niet zijn gehoord door de provincie. ,,We vechten tegen een bestuur dat al lang heeft besloten dat die ‘draaipalen’ er komen’’, zegt Tutert-Smit. Mocht dat het geval zijn, dan is het besluit dat Provinciale Staten moeten nemen slechts een formaliteit. Maar daar laten de Bredanaars zich niet door kisten. Als het moet vechten ze door tot aan de Raad van State.

Maar eerst trekken ze samen op naar Den Bosch om op het provinciehuis in te spreken. De druk is groot, met slechts anderhalve minuut spreektijd.

Quote

Vrijdag is het er op of er onder, jongens.

Pieter Boomaars

Die tijd wil advocaat Pieter Boomaars ook gebruiken om de Staten te wijzen op hun plicht zich aan de Natuurbeschermingswet te houden. ,,Dat gaat met deze plannen dus niet lukken’’, zegt Boomaars, die zegt dat er bijvoorbeeld geen onderzoek is gedaan naar de effecten van turbines op vleermuizen.

De advocaat maant daarom zijn buren: ,,Vrijdag is het er op of er onder, jongens.’’

Daar zijn ze zich op Overa heel erg van bewust.

In samenwerking met indebuurt Breda