Volledig scherm
Een artist impression van het studentengebouw © Ontwerburo Preyers

Oud-voetballer Martien Vreijsen wil internationale studenten huisvesten in Zandberg

BREDA -  Op de hoek van de Zandbergweg en De Vlieger in Breda kan in principe een complex komen met achttien studio’s voor internationale studenten. Dat heeft het college van B&W laten weten aan initiatiefnemer Roma Beheer.

Om het plan te realiseren moet de huidige bebouwing gesloopt worden. Die bestaat uit één woning en een kapsalon met diverse bijgebouwen. Omdat Roma meerdere wooneenheden wil maken moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Roma gaat het plan nu verder uitwerken. Daarna kan de officiële procedure starten.

Martien Vreijsen

Roma is een bedrijf van Martien Vreijsen, oud-voetballer van NAC, Feyenoord en Twente. Vreijsen is ook directeur geweest bij NAC in de jaren negentig. Nu heeft hij diverse bedrijven op het gebied van onder andere marketing en vastgoed.

Vreijsen beseft dat studentenhuisvesting in een woonwijk niet door iedereen wordt toegejuicht. “Maar het gaat hier om internationale studenten die in zelfstandige units wonen. Er komt ook goed beheer op. En we gaan goed overleggen met de buurt. We willen dit zorgvuldig doen.”

Verbetering

Volgens Vreijsen moet het nieuwe gebouw een verbetering voor de buurt zijn. Het college ziet daar ook kansen. Een passend woongebouw betekent ‘een kwaliteitsverbetering voor het gebied’, schrijven B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Vorig jaar wees het college een ander initiatief nog af. Een potentiële koper wilde zeventien appartementen op de locatie realiseren. Maar volgens het college was de bebouwing in dat plan te massaal en ontbrak een goede parkeeroplossing.

In het plan dat nu voorligt loopt de bebouwing in L-vorm van de Zandbergweg via De Vlieger naar de Leistraat. Aan de Zandbergweg komen drie bouwlagen, wat aansluit bij het aangrenzende pand. Om de hoek komt er een bouwlaag minder.

Daktuinen

De studio’s krijgen een Frans balkon en er komen gezamenlijke daktuinen. Op de binnenplaats is ruimte voor vier parkeerplaatsen. Omdat het studenten betreft, geldt een lage parkeernorm. Per saldo loopt de parkeerbehoefte zelfs terug, aldus het college. Voor de huidige situatie (woning, winkel) geldt immers een hogere norm.

De studio’s zijn in het voorlopige plan 35 m2 groot. Het college vindt dat vrij ruim voor de doelgroep en stelt voor ze kleiner te maken. “Daar gaan we in de uitwerking naar kijken. Maar het worden nooit meer dan achttien studio’s. Als we ze kleiner maken, zal de buitenruimte groter worden”, aldus Vreijsen.

In samenwerking met indebuurt Breda