Volledig scherm
Het station in Breda. © Jamaica Vink

Opnieuw valt er steenstrip naar beneden op station Breda: 'Constructie niet wenselijk'

BREDA - Er is zaterdagavond weer een stukje steenstrip naar beneden gevallen op het station in Breda. Dit keer niet bij de fietsenstalling, maar op een andere plek aan de Belcrumzijde.

Volgens NS-woordvoerder Inge Rijgersberg is er niemand gewond geraakt of in gevaar geweest. Wel heeft de NS uit voorzorg zaterdagavond het desbetreffende deel afgezet met linten. ,,De aannemer heeft naar het plafond gekeken en geconstateerd dat het verder veilig is. Daarna is de afzetting weggehaald", vertelt de NS-woordvoerder.

Vorig jaar viel bij de fietsenstalling aan de centrumzijde een aantal steenstrips naar beneden. Een steenstrip is ongeveer een derde van een baksteen. Sindsdien hangt er een ijzeren net boven de stalling. ,,Het gaat aan die zijde wel om een andere constructie. Daar is het multiplex met een gelijmde constructie en aan de Belcrumzijde zit er beton onder."

Oorzaak onduidelijk

Wat de oorzaak van de vallende steenstrips is, is niet duidelijk. Al vanaf het eerste incident vorig jaar vindt er uitvoerig onderzoek plaats. De conclusie volgens Rijgersberg: de experts weten het niet. ,,Het ene onderzoek leidt tot een volgend onderzoek. Maar er is geen sluitende conclusie. Experts kunnen niet zeggen: dit is het."

Ze vervolgt: ,,We vinden deze constructie niet wenselijk. Gezien de oorzaak niet duidelijk wordt, richten we ons nu op de oplossing. Die moet er wat ons betreft op korte termijn komen, voor beide zijden." Of dat niet lastig is, zonder precieze oorzaak? ,,Je kunt altijd een oplossing bedenken, zodat dit niet meer kan gebeuren."

Hoe die oplossing er dan uit zou moeten zien, wordt nu besproken door de drie eigenaren, aannemer, experts en de architect. Ook is nog niet duidelijk wie er voor de kosten opdraait. Of er niet een grondig onderzoek moet komen naar het gehele station? ,,Experts kijken naar de twee zijden, het plafond bij de bussen (waar regelmatig lekkages zijn red.). Veel meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Reizigersvereniging 

Bij Reizigersvereniging Rover staat het Bredase station niet specifiek op de agenda, zegt woordvoerder Freek Bos. ,,Het is heel simpel: een station hoort veilig te zijn. Wij gaan ervan uit dat een stationsbeheerder doet wat ie hoort te doen. Dat problemen worden opgepakt. Als we de indruk krijgen dat er helemaal niets gebeurt, trekken we natuurlijk wel aan de bel."

In samenwerking met indebuurt Breda