Volledig scherm
© REUTERS

Openbaar Ministerie baalt: zedenzaak rond Bavelse tiener achter gesloten deuren

BREDA – Behalve de direct betrokkenen mag niemand meer bij de rechtszaak zijn over de zogeheten Bavelse zedenzaak. De betrokkenen - zowel de verdachte als de slachtoffers - zijn te jong en de rechtbank wil de zaak achter gesloten deuren behandelen om hun privacy te waarborgen. 

Dat is donderdag besloten. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 8 en 9 april volgend jaar. 

De zaak draait om een nu 20-jarige man uit Bavel. Hij wordt er van verdacht dat hij een meisje van 12 verkrachtte en ontucht pleegde met ten minste drie andere meisjes. Bovendien werden op zijn computer seksuele foto's en video's gevonden van meisjes vanaf 8 jaar oud. Hij zou sinds 2015 onder meer hebben gedreigd die beelden online te zetten als de bewuste meisjes niet met hem wilden afspreken. Bij dit feit zou het om vele tientallen meisjes gaan.

Social media 

Dat de rechtbank besluit om de deur dicht te houden is een tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Janne Kerkhofs had de zaak het liefst in het openbaar behandeld. 

In elk geval voor wat betreft de feiten die speelden in de tijd dat de verdachte al volwassen was. ,,Deze zaak heeft een grote maatschappelijke impact. Er is tegenwoordig veel aandacht voor social media. Het is van belang dat de maatschappij weet dat er heel veel positieve kanten aan zitten. Maar er is ook een andere kant. Die mag niet onderbelicht blijven."

Quote

Er is veel aandacht voor social media. Het is van belang dat de maatschap­pij weet dat er heel veel positieve kanten aan zitten. Maar er is ook een andere kant. Die mag niet onderbe­licht blijven

Janne Kerkhofs, Officier van Justitie

Voor advocate Esther Vroegh van de verdachte was het besluit van de rechtbank een opluchting. Zij vroeg al tijdens de eerste rechtszitting in september vorig jaar om de zaak in beslotenheid af te handelen. Dat vond de rechtbank toen nog te vroeg. 

Rapporten

Mogelijk dat de rapporten van gedragsdeskundigen de rechtbank nu wel hebben overtuigd. Vroegh: ,,Die hebben gesteld dat mijn cliënt niet functioneert op het niveau van een volwassenen, ondanks zijn intelligentie. Maar ook de slachtoffers zijn wel heel jong.''

Tijdens de inhoudelijke behandeling zullen onder meer een psycholoog en een psychiater aanwezig zijn. Zij zullen de rechtbank nader moeten informeren over de psychische toestand van de Bavelse verdachte.

De verdachte was donderdag zelf niet aanwezig bij het begin van zijn strafzaak. Hij was wel in het gerechtsgebouw, maar besloot zelf niet voor de rechter te verschijnen. Hij sprak een tijdje met Vroegh, maar toen de zaak werd uitgeroepen, ging iedereen naar binnen behalve hij. Vroegh kan daar niets over zeggen. 

De ouders van de jongen waren wel bij de zitting aanwezig. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5708 stemmen