Volledig scherm
© Marc de Haan|Hollandse Hoogte

Op naar de 58 in Zundert gebrouwen bieren

ZUNDERT - Het duurt allemaal wat langer dan aanvankelijk gedacht, maar als alles loopt zoals gepland, is Zundert dit voorjaar een bierbrouwerij met proeflokaal rijker.

Die brouwerij is de droom van Jeroen van der Velden uit Zundert. Hij volgde enkele jaren geleden samen met zijn vader een brouwcursus in Chaam. Eenmaal aan de slag in zijn eigen schuur, kreeg het brouwvirus hem en zijn vader flink te pakken. Zo erg zelfs, dat Van der Velden besloot een eigen brouwerij met proeflokaal te beginnen.

Zijn vrouw vond het een goed plan. Samen met haar ging hij op zoek naar een geschikte locatie. Het oog viel uiteindelijk op een voormalige boomkwekerij aan de Achtmaalseweg 137a. Een prachtige plek, meende Van der Velden, om de droom te verwezenlijken.

Leegstand buitengebied

In het voorjaar van 2016 stapte Van der Velden met zijn plan naar de gemeente Zundert. Die reageerde enthousiast. De brouwerij past heel goed bij het streven van Zundert om (dreigende) leegstand op het platteland tegen te gaan, kreeg de brouwer te horen.

Echter: ,,Het leek heel bemoedigend, maar de praktijk bleek weerbarstig”, vertelt Van der Velden. Om bier te kunnen brouwen in een voormalige schuur van een boomkwekerij was een bestemmingsplanwijziging nodig. Dat vergde ambtelijk behoorlijk wat tijd. Zo veel “dat pas afgelopen najaar de bestemmingswijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad.”

Vergunning 

Intussen is het echtpaar al verhuisd naar de Achtmaalseweg, zijn bovendien al talloze verbouwingen afgerond en staat de brouwinstallatie startklaar. Toch: ,,Ja, toch moeten we nog even geduld hebben”, zegt hij. ,,We wachten nog op laatste vergunningen.” Het duurt nog even voor die formeel allemaal rond zijn. Maar dan? ,,Kunnen we eindelijk aan de slag.”

Zundert, zo is duidelijk, is dan ‘Brouwerij het 58e Genot’ rijker. Een brouwerij die hoopt ooit 58 verschillende biersoorten te kunnen presenteren. Die op het eigen perceel hop en andere ingrediënten verbouwt. En die, tot slot, op afspraak het proeflokaal opent om daar iedereen kennis te kunnen laten maken met de ambachtelijke bieren van Zundertse bodem.

Hoe die smaken? Van der Velden, die gedurende alle jaren op kleine schaal zijn ketels gewoon liet door pruttelen, is daar duidelijk over: ,,Heerlijk.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5344 stemmen