Volledig scherm
Zo zien de kogelwerende vesten voor ambulancepersoneel eruit. © ANP / First Care Company

Ook Brabantse ambulancemedewerkers krijgen kogelwerende vesten

BREDA - In navolging van de ambulancedienst Zuid-Limburg, krijgen ook Brabantse ambulancemedewerkers de beschikking over kogel- en steekwerende vesten. Op welke termijn dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

De vesten moeten de medewerkers beschermen in terreursituaties en andere onveilige omstandigheden. De 150 Zuid-Limburgse ambulancemedewerkers krijgen nog dit jaar een op maat gemaakt exemplaar. 

Volgens woordvoerster Linda Toet van ambulancedienst RAV Brabant Midden-West-Noord is op dit moment nog niet bekend wanneer in deze provincie de medewerkers een vest krijgen. “Koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland heeft alle diensten het advies gegeven om de vesten aan te schaffen. We zijn ons intern aan het voorbereiden op de implementatie daarvan. We weten nog niet in welke mate we dit gaan doen en hoeveel medewerkers er eentje krijgen.”

RAV Brabant Midden-West-Noord heeft 550 medewerkers en bestrijkt de hele provincie, op de regio’s Eindhoven en Helmond na.

‘Extreem geweld’

Woordvoerster Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland zegt dat de vesten nadrukkelijk bedoeld zijn voor situaties waarin ambulancemensen met ‘extreem geweld’ te maken krijgen. “Terroristische aanslagen bijvoorbeeld. God verhoede dat die gebeuren, maar we moeten er wel op voorbereid zijn en ervoor zorgen dat mensen zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Om die reden hebben wij alle diensten in Nederland het advies gegeven de vesten aan te schaffen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze bescherming in de dagelijkse zorgverlening wordt gedragen. Het is gelukkig niet nodig om tot de tanden gewapend de straat op te gaan.”

In de praktijk

Volgens Toby gaan alle ambulancediensten in Nederland het landelijke advies opvolgen. “Het is aan hen om af te spreken hoe en wanneer ze in de praktijk die vesten gaan gebruiken.”

  1. Unieke hockeywedstrijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    Unieke hockeywed­strijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    BREDA - Vlak voor aanvang van de interland Nederland - Engeland spreekt Oranje-captain Walter Hagedoorn zes jeugdleden van hockeyclub Push liefdevol toe. ,,Wij zijn niet jong en oud, maar allemaal hockeyers. Kom straks maar kijken hoe wij het doen”, klinkt het gemeend. De jongens knikken onder de indruk en wonen de wedstrijd inderdaad bij. Ze zijn 8, 9 jaar oud. Hagedoorn wordt deze zomer 84.

In samenwerking met indebuurt Breda