Onze Jongens in de Jungle: bijzondere film uit een vergeten koffer over oud-militairen in Suriname

videoEen koffer in een hoekje op zolder met daarin een kapmes en wat 8 mm filmpjes leidde tot een opmerkelijke film over een bijna vergeten stukje Nederlands/Surinaamse geschiedenis. Mede gemaakt door een Bredanaar. ‘Onze jongens in de jungle’ gaat komend weekend in Chassé in première.

Bredanaar Bas Bakker nam de productie voor zijn rekening van de filmdocumentaire Onze jongens in de jungle.
Volledig scherm
Bredanaar Bas Bakker nam de productie voor zijn rekening van de filmdocumentaire Onze jongens in de jungle. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Laat de naam Palumeu vallen en de ogen van Arnout van de Werken beginnen te glinsteren. Samen met 25.000 landgenoten vertrok de Brabander in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw naar Suriname. Om daar zijn militaire dienstplicht te vervullen, maar als jonge knul vooral op zoek naar spanning en avontuur.

De nu 81-jarige Van de Werken raakte verknocht aan de voormalige Nederlandse kolonie, zijn bewoners en speciaal aan het indianendorp Palemue in de Surinaamse jungle. Zozeer dat hij decennia later zijn belofte inloste die hij de bewoners van het  dorp had gemaakt. Namelijk om voor electriciteit in het ver van de bewoonde wereld liggende Palumue te zorgen.

In samenwerking met indebuurt Breda