Volledig scherm

Ontspoorde tafels bij het station

Ze zijn niet alleen mooi, de tafels en banken op Station Breda. Ze hebben ook een bereisd verleden.

Ze ogen fraai van stoerheid. Twee tafels, beide geflankeerd door twee banken, tussen enkele zaken op station Breda in. Wat verderop, bij de Van Gogh Experience, staat nog zo’n setje.

Het zijn ‘ontspoorde tafels’ en de banken worden ‘zijspoor’ genoemd. Waarom? Omdat ze gemaakt zijn van oude treinonderdelen!

Cindy, Melanie en Marlina, drie leerlingen aan het Radius College, zitten prinsheerlijk met een broodje aan een van de tafels en reageren verbaasd als ze horen van de afkomst van het meubilair. “Lekker industrieel in ieder geval. En het ziet er zo veel gezelliger uit”, vindt Marlina.

De meubels staan er nu een paar maanden. Eerst was het tijdelijk, voor bij een evenement, maar ze bevallen zo goed, dat ze mogen blijven, meldt een woordvoerster van de NS. Tot groot genoegen van de makers, het driemanschap Vierkante Wielen, bestaande uit de vrienden IJsbrand Smit, Hein Berendsen en Maarten Wijnen. Ook hun bedrijfsnaam is natuurlijk een knipoog naar het ijzeren paard: een trein met vierkante wielen rijdt niet meer.

Op de werkplaats van Spoorijzer in Roosendaal (onderhoud goederenwagons) troffen ze in de schrootbak een ware schat aan oude treinonderdelen aan. “We besloten naast ons gewone werk een bedrijfje te starten dat mooie dingen maakt met die onderdelen.”

Inmiddels maken ze meubels voor bedrijven en particulieren, eventueel ook met tafelbladen van nieuw hout, als een klant dat prefereert.

Het leukste vindt Smit nog om uit te zoeken waar het originele materiaal vandaan komt en hoe oud het is. De Bredase stationstafels en banken zijn gemaakt van de houten vloer van een wagon, “waarschijnlijk uit de jaren ’50.” De onderstellen worden gevormd door koppelstukken tussen de wagons en door rongen, verticale stalen balken van open wagons.

Binnenkort komt er nog één tafel met twee banken bij, wordt het nóg gezelliger op het station. Wat een mooie rustplaats voor de relikwieën van een ontspoorde trein. (JH)

www.vierkantewielen.com

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda