Ontsnappen uit De Koepel: Prison Escape komt naar Breda

BREDA - De Bredase Koepelgevangenis is de komende twee jaar het decor van Prison Escape. Een ontsnappingsspel dat eerder al in de Noordsingelbajes in Rotterdam een succes was. Daar is het spel noodgedwongen gestopt, in april moet Breda eraan geloven.

Deelnemers aan Prison Escape krijgen drie uur de tijd om aan de hand van opdrachten uit de gevangenis te ontsnappen. Liefst tachtig acteurs brengen het spel tot leven. Zij spelen cipiers of, net als de spelers, gevangenen. ,,In Rotterdam werkten we nog met 42 acteurs, in Breda pakken we het fors groter aan'', zegt Rik Stapelbroek van productiebedrijf Real Life Gaming. 

De complete koepelvormige hal plus een aantal bijgebouwen van De Boschpoort vormen het decor. ,,We gebruiken alle cellen. Het is echt een geweldig pand. Voor mijn werk kom ik op veel boeiende locaties. Zo vond ik lange tijd Amsterdam Centraal interessant. Maar dat is slechts een halletje als je het vergelijkt met De Koepel.''

Omvang

Vanwege de omvang van het spel wordt het zeven keer per weekend gespeeld: een keer op vrijdag en drie keer op zowel zaterdag als zondag. Per keer kan 350 man deelnemen, voor 55 tot 75 euro per persoon. ,,De populariteit van het moment weegt daarin mee: speel je 's ochtends, 's middags of 's avonds.'' Stapelbroek mikt voor het eerste jaar op ongeveer 35.000 bezoekers. 

FutureDome

Prison Escape past binnen het nieuwe concept dat op poten wordt gezet in de voormalige Koepelgevangenis. Onder de naam FutureDome wil vastgoedbeheerder VPS 300 ruimtes in het complex verhuren aan startende bedrijven. De Koepel deed tot 2013 dienst als penitentiaire inrichting. Na sluiting werd het twee jaar als asielzoekerscentrum gebruikt. 

Vorig jaar vertrokken de laatste vluchtelingen uit het gebouw en besloot de eigenaar van het gebouw, Rijksvastgoedbedrijf, de Koepel te verkopen. Omdat die verkoop tijd kost, huurt VPS het gebouw de komende twee jaar. Het eerste bedrijf nam gisteren zijn intrek in het pand. 

Escape de Koepel

Een ontsnappingsspel in de voormalige Bredase gevangenis is niet compleet nieuw. In december was tijdelijk Escape de Koepel in het pand te spelen, voor het goede doel van Serious Request.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Breda