Volledig scherm
ANP XTRA KOEN SUYK © ANP XTRA

Onrust onder muziekdocenten over aankomende ontslagronde Nieuwe Veste in Breda

BREDA - Nieuwe Veste gaat een aantal muziekdocenten gedeeltelijk of volledig ontslaan. Dat blijkt uit een brief die alle 58 leerkrachten dit weekend hebben ontvangen. Om hoeveel van hen het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Het gaat om muziekdocenten met 'leegstand', zoals Nieuwe Veste het noemt. Zij hebben een contract om een vast aantal uur les te geven, maar hebben niet genoeg leerlingen om die uren vol te maken.

Nieuwe Veste vroeg hen vorig cursusjaar om voor die 'leegstaande' uren alternatief werk te zoeken binnen de organisatie. Directeur Gertjan Endedijk: ,,Dan moet er worden gedacht aan werk dat op het eigen terrein van de docent ligt." Zoals speciale muziekprojecten of onderwijs op scholen. ,,We vragen ze niet om die uurtjes op te vullen met iets als het voorplein aanvegen."

Een aantal docenten is er echter niet in geslaagd om binnen de Nieuwe Veste werk te vinden voor de lege uren. Zij dreigen nu hun baan (deels) te verliezen.

Bij sommige muziekleraren valt dit rauw op het dak. Zij voelen zich in het nauw gedreven door de opdracht zelf alternatief werk binnen de organisatie te vinden. Zij menen dat Nieuwe Veste zelf deels verantwoordelijk is voor de weggevallen lesuren.

Nieuwe Veste kampt al een jaar of zes, zeven met een terugloop van het aantal cursisten. Gemiddeld gaat het om tien procent per jaar. Er zijn nu nog zo'n tweeduizend muziekleerlingen. Volgens Endedijk past dat binnen de landelijke trend.

Ter compensatie zijn sommige lestarieven verhoogd. Dat leidt tot (nog) minder aanmeldingen, denken de kritische docenten. Komt bij dat de gemiddelde lestijd vorig cursusjaar van 30 naar 25 minuten is gegaan. En dat docenten geen 40, maar 36 weken les zijn gaan geven. Dat maakt dat een docent meer cursisten nodig heeft om zijn lesuren vol te krijgen. Terwijl er minder zijn.

Nieuwe Veste moet bezuinigen. De belangrijkste subsidieverstrekker, de gemeente, kort de organisatie met 400.000 euro. De stichting kan het zich niet veroorloven mensen op de loonlijst te hebben die de uren waarvoor ze een contract hebben, niet vol maken.

De ondernemingsraad (OR) spreekt zich nog even niet uit, maar meldt de vinger aan de pols te houden. 

In samenwerking met indebuurt Breda