Op een na zijn alle vennen in West-Brabant dit jaar droog komen te staan.
Volledig scherm
Op een na zijn alle vennen in West-Brabant dit jaar droog komen te staan.

Onderzoek: Droogte heeft zorgwekkende gevolgen voor West-Brabant

BREDA - Door de aanhoudende droogte is het grondwaterniveau in West-Brabant tot een ‘zorgwekkend’ laag niveau gedaald. Bovendien heeft 44 procent van de landbouwers zijn grond niet voldoende kunnen beregenen. Ook de natuur is getroffen: massale vissterfte is uitgebleven, maar diverse insecten en planten hebben de droogte niet overleeft.

 1. Het waren zes hete vakantieweken met meerdere hittegolven: veel zonuren Eindhoven en 36,4 graden in Volkel
  Overzicht

  Het waren zes hete vakantiewe­ken met meerdere hittegol­ven: veel zonuren Eindhoven en 36,4 graden in Volkel

  GILZE EN RIJEN - Deze zomer werd het van de hele provincie het warmst in Gilze en Rijen. Het was daar op 26 juli maar liefst 37,6 graden. Dat blijkt uit de temperaturen van de vier Brabantse meetstations van het KNMI, op iedere dag gemeten in de afgelopen zes weken. Die stations staan op vliegbasis Woensdrecht, vliegbasis Gilze-Rijen, vliegbasis Eindhoven en vliegbasis Volkel.
 2. Anticiperen op klimaatverandering: zoete piepers en sojakorrels in West-Brabant
  PREMIUM

  Anticipe­ren op klimaatver­an­de­ring: zoete piepers en sojakor­rels in West-Bra­bant

  LAGE ZWALUWE/ZEVENBERGEN - Het was heel lang heet en droog deze zomer. Hoe kunnen akker- en tuinbouw anticiperen op de klimaatveranderingen? Andere landbewerking en irrigatie? Wachten op de dag dat wetenschappers alle landbouwgewassen droogtetolerant kunnen maken? Of nu al beginnen met het telen van alternatieve gewassen zoals zoete aardappelen, sojabonen, kidneybonen, meloenen, veldbonen of sorghum (kafferkoren)?

In samenwerking met indebuurt Breda