Jos Koniuszek
Volledig scherm
Jos Koniuszek © Ron Magielse / Pix4Profs

Ondernemers opgelucht dat winkels in ieder geval open mogen blijven

BREDA/ROOSENDAAL - Er heerst opluchting bij Bredase en Roosendaalse binnenstadsondernemers dat de winkels in ieder geval open mogen blijven. 

Al vergt het volgens Jos Koniuszek, voorzitter van het Ondernemersfonds Breda, wel enige creativiteit om het voorschrift van anderhalve meter afstand tussen bezoekers te borgen. ,,In kledingwinkels kun je schuiven met rekken of een andere routing aangeven. In kleinere zaken is het misschien nodig om slechts één klant toe te laten. De ondernemer zal dat goed in de gaten moeten houden.”

Ook Roeland van de Velde, voorman van de Roosendaalse ondernemersvereniging Collectief, is blij dat de winkels niet op slot hoeven. ,,Doseren aan de deur, dat wordt het motto. En ondernemers moeten niet teveel spullen in hun winkel neerzetten.”

Streep door evenementen van ondernemers

Een tegenvaller is wel, zegt Koniuszek, dat het allemaal ’wel heel lang gaat duren’. Het verbod op publieke samenkomsten tot 1 juni betekent dat er een streep moet door evenementen die door ondernemers op touw gezet worden. ,,Het plan was om het braakliggende terrein tussen de Stadsgalerij en Kloosterkazerne begin mei in te zaaien zodat er een mooie bloemenweide ontstaat. Dat zou gepaard gaan met ludieke acties voor het publiek. Die kunnen niet doorgaan. ,,We moeten het nu beperken tot het inzaaien zelf. Ook het Fashion Weekend in mei sneuvelt.”

Koniuszek roept het publiek op om in de komende periode vooral bij lokale winkeliers te kopen. ,,Maar de crisis zal hoe dan ook enorme impact hebben op de binnenstad.”

In samenwerking met indebuurt Breda