Volledig scherm
Het Ondernemersfonds zorgt onder meer voor feestverlichting in de binnenstad. © ron magielse / pix4profs

Ondernemers Bredase binnenstad willen meer geld voor promotie

BREDA - Het Ondernemersfonds voor de Bredase binnenstad heeft meer geld nodig om zijn ambities waar te kunnen maken. Het fonds wil jaarlijks structurele ondersteuning van de gemeente van 250.000 euro, terwijl aan de leden een extra bijdrage van in totaal 100.000 euro wordt gevraagd.

"Ons budget is nu veel te krap. Als er evenementen langskomen, kunnen we die amper ondersteunen," aldus Jos Koniuszek, voorzitter van het fonds.

Het Ondernemersfonds, dat ruim 2,5 jaar bestaat, heeft betrekking op het centrum en drie aanloopstraten (Haagdijk, Boschstraat, Wilhelminastraat). Alle ondernemers met een reclame-uiting op hun pand doen er verplicht aan mee, omdat het fonds gefinancierd wordt door een reclamebelasting. Het geld wordt gebruikt voor activiteiten, stadspromotie, het salaris van de centrummanager en aankleding van straten (onder andere feestverlichting.)

Achthonderd deelnemers

De ruim achthonderd ondernemingen die onder het fonds vallen, brengen gezamenlijk ruim drie ton per jaar in. De gemeente heeft daar de afgelopen twee jaar 180.000 euro per jaar bij gelegd, mede als opstartkosten. Voor de komende jaren heeft de gemeente echter niets meer begroot.

"De drie ton die wel zelf hebben, gaat al voor een belangrijk deel op aan de feestverlichting en een aantal andere vaste kosten," aldus Koniuszek. Hij en zijn bestuur (dat bestaat uit ondernemers uit de verschillende deelgebieden in het centrum) willen de begroting opkrikken naar 6,5 ton.

Koningsdag

Het extra geld is onder andere bedoeld voor meer promotiemiddelen en ondersteuning van evenementen (zoals Betoverend Breda en Koningsdag), vergroening van de binnenstad, extra verlichtingsprojecten, professionalisering van het bestuur en een betere bewegwijzering in de stad.

Koniuszek, zelf oud-gemeenteraadslid voor GroenLinks, realiseert zich dat het lastig wordt om 250.000 euro los te krijgen van de gemeente. "Maar er zijn wellicht posten te vinden in de begroting waar dit onder kan vallen."

Kleine ondernemers

Als de gemeente over de brug komt, zullen de ondernemers ook extra in de buidel moeten tasten. "We koppelen dat aan elkaar," aldus Koniuszek. Nu betalen de leden 250 euro tot 550 euro per jaar. De bijdrage is gerelateerd aan de woz-waarde van hun pand. Om één ton extra op te halen, moet de bijdrage gemiddeld met 120 euro per jaar omhoog. "Kleine ondernemers willen we ontzien, die zullen zo'n 25 euro extra betalen. Bij grote bedrijven kan de extra bijdrage oplopen tot 200 euro", aldus Koniuszek.

De ambities staan in het meerjarenplan van de het Ondernemersfonds dat op 23 oktober wordt besproken met de leden. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5711 stemmen