Volledig scherm
Toekomstbeeld van een deel van Tuinzigt in Breda. © Gemeente Breda

Ondanks vuilnisscepsis gaat deel Tuinzigt Breda toch op de schop

BREDA - Nog voor de zomer van volgend jaar gaat een deel van de Bredase wijk Tuinzigt rond de Acaciastraat op de schop. De belangrijkste reden om aan de slag te gaan is het riool. Dat is zo oud dat het moet worden vervangen. Maar burgemeester en wethouders zien de werkzaamheden ook als een kans om een deel van de Bomenbuurt te ‘vergroenen’, iets waar de bewoners volgens het college al langer om vragen.

Uit een collegevoorstel blijkt dat het stadsbestuur meer dan 1 miljoen euro investeert in de nieuwe inrichting. Naast een nieuwe riolering en extra groen wordt er ook werk gemaakt van verkeersveiligheid. Het merendeel van de kruisingen krijgt een ‘plateau’, een soort kruispuntvullende drempel. Dat betekent dat er tussen de vijftig en honderd meter rijden altijd wel een snelheidsremmende maatregel opduikt.

Quote

Hondenpoep en zwerfvuil zorgen voor een sceptisch enthousias­me over de mooie plannen.

Burgemeester en wethouders van Breda

Er is een heel proces van inspraak voorafgegaan aan het plan. Dat heeft ook tot enige kritiek van de wijkbewoners geleid. ,,Hondenpoep en zwerfvuil zorgen voor een sceptisch enthousiasme over de mooie plannen. Veel hondenbezitters ruimen de hondenpoep niet op en er wordt veel vuil op straat gegooid’’, kreeg het college te horen.

Uit het hoofd laten

Daar wordt dan ook rekening mee gehouden. Er is gekozen voor beplanting waar honden niet doorheen kunnen lopen. Ook worden er twee vuilnisbakken geplaatst waar hondenpoepzakjes in terecht kunnen. Verder leeft het stadsbestuur in de veronderstelling dat ‘de impuls aan de leefomgeving’ er toe leidt dat mensen het wel uit hun hoofd zullen laten om nog iets weg te gooien of hun hondenpoep niet op te ruimen.

Met de komst van meer groen ontstond bij sommige bewoners ook de vrees dat nieuwe bomen de lichtinval in hun huis zou gaan blokkeren. Daar is rekening mee gehouden. Waar dit probleem zich zou kunnen voordoen, worden bomen met een ‘open en smalle structuur’ geplaatst.

Sijpelend regenwater

De straten worden herbestraat met gewone rode baksteen. De kinderkopjes bij de garageboxen worden weer teruggelegd. Dat is handig omdat regenwater makkelijk tussen de voegen de grond in kan sijpelen.

Amper ruimte over

Het opvangen van regenwater is sowieso lastig in Tuinzigt. De wijk is zo dichtbebouwd dat er amper ruimte overblijft voor de opvang van water in bijvoorbeeld vijvers of slootjes. Daarom blijft er weinig anders over dan het regenwater zo goed en kwaad als het kan af te voeren via een gescheiden riool. Als dat eenmaal is aangelegd wordt de kans dat er in de Bomenbuurt wateroverlast optreedt volgens het college een stuk kleiner.

De werkzaamheden vinden plaats in de Acaciastraat, de Plataanstraat, de Cypresstraat, de Lariksstraat, de Lavendelstraat, de Oleanderstraat, de Kamperfoeliestraat en de Magnoliastraat.

In samenwerking met indebuurt Breda