Omstreden fietsbrug bij landgoed Klokkenberg over de Mark gelegd

videoBREDA – Bij De Klokkenberg in Breda is donderdag de brug voor fiets- en voetverkeer gelegd die de weerszijden van de Mark met elkaar moet gaan verbinden.

Volledig scherm
De brug bij de Klokkenberg ligt. © Palko Peeters

Het 26 meter lange en 34 ton zware gevaarte loopt van het voormalige sanatorium annex hartkliniek naar het landweggetje Koekelberg en uiteindelijk door naar UIvenhout. De brug moet de Ulvenhoutse winkels en scholen via fiets en te voet bereikbaar maken voor nieuwe Klokkenbergbewoners.

In en rond De Klokkenberg worden 80 woningen inpandig en 100 nieuwbouwwoningen gebouwd. Een grote transformatie die inmiddels een jaar bezig is van het gebouw dat lang leegstond.

Omstreden 

De aanleg van de brug is omstreden bij natuurliefhebbers van het Markdal, van wie er 26 bezwaar maakten. Twistpunt is de breedte van de brug. Hij is 2,5 meter breed en kan straks 5 ton aan autogewicht dragen. De bezwaarmakers vrezen dat de brug gaat worden gebruikt voor de afwikkeling van autoverkeer.

Ontwikkelaar Richard Schul weerspreekt dat met klem. “De brug wordt aan weerszijden afgezet met een paal. Er is geen sprake van autogebruik.”

Quote

De brug wordt aan weerszij­den afgezet met een paal. Er is geen sprake van autoge­bruik.

Richard Schul

De gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta waren al akkoord met de aanleg van de brug. Via bemiddeling gaat de gemeente proberen de beide partijen nader tot elkaar te brengen.

Afhankelijk van de uitkomst van de bemiddeling worden bezwaarmakers 23 april gehoord. Lopende de procedure heeft Schul besloten op eigen risico met de aanleg van de brug te beginnen.

Volledig scherm
Aanleg brug over Mark bij De Klokkenberg. © Palko Peeters
Volledig scherm
Aanleg brug over Mark bij De Klokkenberg. © Palko Peeters
Volledig scherm
Aanleg brug over Mark bij De Klokkenberg. © Palko Peeters
  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda