Volledig scherm
De plek aan de Lunetstraat waar op 6 januari 2017 autohandelaar Peter van der Linde werd doodgeschoten. © ron magielse / pix4profs

OM: Corné R. krijgt zwijggeld in moordzaak Peter van der Linde in Breda

updateBREDA - Klaas Otto heeft als getuige een verklaring afgelegd bij de politie over de liquidatie van Peter van der Linde (60) in januari vorig jaar. Dat gebeurde bij een café aan de Lunetstraat in Breda. Mede door die verklaring is vorige week Piet S. voor de tweede keer opgepakt als verdachte van de moord.

Officieren van justitie Janne Kerkhofs en Eveline Smale vertelden dat dinsdag tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Breda. Bij die zitting werd bepaald dat de vermeende schutter Corné R. (44) uit Sprundel in voorarrest blijft.

R. zou van S. zwijggeld hebben gekregen, beweerde Smale. Maandelijks zorgde de partner van R. ervoor dat S. geld betaalde. Zolang S. betaalde, zou R. zijn mond houden over diens betrokkenheid bij de moord. Het geld zou onder meer op de gevangenisrekening van R. zijn gestort. Volgens justitie is er tien keer betaald. R. en zijn partner zouden allerlei bijnamen voor S. hebben gehad: Sinterklaas, Angelo en Donald Duck zijn enkele daarvan.

Emotioneel

Desondanks is S. vorige week toch opgepakt. Waarschijnlijk komt dat vooral door wat Klaas Otto over de zaak heeft verteld, al gingen de officieren daar inhoudelijk niet op in. Otto zei vorige maand tijdens een rechtszaak over een andere zaak dat hij wilde verklaren. Otto was met zowel S. als Van der Linde bevriend en deed zaken met ze. De moord op Van der Linde zou hem hoog zitten. ,,Hij is er emotioneel over'', zei zijn raadsman Louis de Leon. Eén van de theorieën is dat Piet S. zijn maat Van der Linde heeft laten doodschieten om van een flinke schuld af te komen.

Stotteren

Corné R. heeft zich intussen volgens justitie versproken aan de telefoon in de gevangenis. Tegen zijn partner zou hij op 25 januari hebben gezegd dat hij om 12 uur 's avonds 'terug' was bij het café aan de Lunetstraat. Smale: ,,Als je dat woord gebruikt, impliceer je dat je er eerder was.'' 

De partner zou hebben gereageerd met: ,,Terug? Hoe bedoel je?'' Daarop zou R. volgens Smale zijn gaan hakkelen en stotteren en hij kwam niet uit zijn antwoord. Het vermoeden is dat R. bij 't Hoekske was om Van der Linde dood te schieten. Daarna zou hij met een auto zijn gevlucht. Vast staat wel dat hij enige tijd na de moord in de kroeg was.

De volgende zitting in de zaak is op 28 juni.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (5%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3079 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen