Volledig scherm
Juliëtte de Wilde, Matijn Wijn en Martijn Wijsman: ,,Het is happy fast food." © ron magielse / pix4profs

Oestertainment van oud-Bredanaars verovert de wereld

BREDA - Na een moeizame start, midden in de crisis, verovert Oestertainment vanuit Rotterdam de wereld.

Hoe kan het ook anders? Jan, de vader van Matijn Wijn, hield van de zee, moeder Ria Wijn is een horeca-vrouw, runde cafés als 't Klapcot en De Hippo in Breda. Matijn en zijn vrouw Juliëtte de Wilde maken nu furore met hun Oestercompagnie.

Ze wonen in Rotterdam, maar komen uit Breda. Sinds 2001 is 'Oestertainment®' hun passie. Oestercompagnie heet het bedrijf, Red Oyster in het buitenland.

,,Ik had een goede commerciële baan, maar kreeg toen een auto-ongeluk", blikt Wijn terug. ,,In het revalidatieproces dacht ik: ik wil niet meer terug. Vanaf mijn elfde ben ik gek op oesters en besloot daar wat mee te gaan doen. Een oesterbar beginnen? Dan moet je wachten tot de mensen naar je toe komen. Dus draaide ik het om: we gaan naar de mensen toe!"

Happy fast food

Hij wordt haast lyrisch als hij over oesters begint. ,,Het is happy fast food. Het ligt niet zwaar op de maag en geeft je gelijk energie."

In het begin liep het desondanks nog niet storm. ,,Het was niet makkelijk om uit te leggen wat we precies deden."

Wat doen ze dan precies? Martijn Wijsman, Bredase oesterman in dienst: ,,We noemen het Oestertainment. We lopen op een feest rond met een mooi leren schort aan, twee emmers aan een riem. Eén gevuld met oesters, in de andere gaan de lege schelpen. We lopen rond en maken sur place oesters open. We vertellen er wat over, proberen mensen over de drempel te trekken."

Spel

Matijn Wijn: ,,We spelen een spel, zien aan iemand lichaamstaal direct wat hij denkt. Ik heb soms de leukste avonden met iemand die de rillingen over zijn rug krijgt van oesters. Als je hem dan toch zo ver krijgt om er een te proberen, is dat geweldig."

Juliëtte de Wilde, die achter de schermen 'de identiteit neerzet en bewaakt': ,,Na een jaar begon het te lopen. Wat ons in de kaart speelde, is dat Rotterdam onwijs in opkomst was. Als je de media moet geloven, is het nu de hipste stad ter wereld."

Connecties

Door hun werk leerden ze bekende mensen kennen. Oud-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten; Wim Pijbes, directeur van de Kunsthal en later het Rijksmuseum. Handig voor je netwerk. Wijn: ,,Opstelten werd een vriend. Toen we in 2010 ons depot in Rotterdam kregen, was hij inmiddels minister en heeft hij de officiële opening verricht."

Dat was midden in de crisis, die zeker bij een luxe-artikel als de oester voelbaar was. Wijn: ,,Voor de crisis stonden we op iedere kerst- of nieuwjaarsborrel van allerlei grote bedrijven. Dat viel allemaal weg, veel rekeningen bleven onbetaald."

De Wilde: ,,We gingen op zoek naar nieuwe markten, probeerden home- en gardenfairs, maar dat was het niet... Toen zijn we naar de kunstmarkt gegaan. Dáár bleek onze doelgroep te zitten."

Kunstbeurzen

En nu reizen ze met de Oestercompagnie de aardkloot rond voor kunstbeursen, van New York tot Bazel. Het is een klein wereldje, waarin ze veel vaste klanten hebben. Wijn: ,,Voor sommige mensen komt kunst op de tweede plaats, ná onze oesters."

Het bedrijf heeft inmiddels meerdere pijlers: een groothandel in verse oesters, wereldwijd de kunstbeursen en 'oesters op locatie' in Nederland en België. Daarnaast hebben ze kantoren in Turijn en sinds deze maand New York. De Wilde: ,,Daar begint een Nederlandse partner, Angelique van der Made uit Wagenberg. Ze gaat nu voor ons op zoek naar personeel. Onze mensen moeten een bepaald smoel hebben, personality, energie. De rest leren ze wel. Dat is iedere keer een uitdaging: begrijpen onze werknemers zelf wat oestertainment inhoudt? Gaan ze niet te bijdehand doen, te overdreven? Dat is een dun lijntje."

In samenwerking met indebuurt Breda