Ocrum Muziek Festival in Breda: klassiek voor iedereen

VideoBREDA - Klassieke muziek elitair? ,,Ben je gek”, zegt de Bredase celliste Monique Heidema. Net als rock, dance, latin of jazz is klassiek gewoon muziek. ,,En van muziek, welk genre ook, kan iedereen genieten.”

Samen met pianist André Telderman is Heidema de drijvende kracht achter het Ocrum Muziek Festival. Tussen 21 en 15 mei vindt dat plaats in de Nieuwe Veste in Breda.

Het is een week: ,,Waar in mijn ogen in West-Brabant behoefte aan is”, zegt Heidema. ,,In heel Nederland wemelt het van de klassieke festivals. Alleen tussen grofweg Tilburg en Zeeland is er niks.”

Voor iedereen

Vorig jaar sprongen Heidema en Telderman al in dat gat met een Beethoven-festival. Nu zijn ze een stapje verder gegaan. Is er een stichting opgericht. En is het doel om elk jaar opnieuw Breda een kleine week lang de kans te bieden zich onder te dompelen in klassieke muziek.

Daarbij: ,,Willen we laten ervaren dat klassiek voor iedereen is. Van alle niveaus. Professionele musici staan zij aan zij op de planken met amateurs en conservatoriumstudenten. Samen doen ze dat wat ze het liefste doen: muziek maken.”

Russische componisten

Centrale aandacht dit jaar is er voor Russische componisten. Heidema, die zelf zowel in de Hermitage als in de wereldberoemde Philharmonia in Sint Petersburg speelde, is gegrepen door de ‘Russen’.

Heidema: ,,Via Napoleon kwamen de Russen eind achttiende eeuw in aanraking met de Franse en Italiaanse opera. Rusland raakte er aan verslingerd, gaf er een eigen draai aan. Dat leidde tot magnifieke composities.”

Volledig scherm
20190516 - Breda - Cellist Monique Heideman brent de muziek in de stad. Zij is mede organisator van het Ocrum Muziek Festival. FOTO: PIX4PROFS/RAMONMANGOLD © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Hoopje van Vijf

Eenmaal op dreef begint Heidema over het ‘Machtige Hoopje van Vijf’. Een groep vrijwel autodidactische componisten die in het Rusland van de negentiende eeuw een eigen stijl ontwikkelden. Tsjaikovsky? ,,Die hoorde er niet echt bij, maar wat een componist is dat! Geweldig.”

Met zijn ‘Souvenir de Florence’ opent het festival. ,,Een ingenieus stuk voor zes strijkers. Bekend als tune van het televisieprogramma Podium Witteman. We spelen het met drie professionele muzikanten en drie conservatoriumstudenten.”

Concours

Zo is er meer: concerten, masterclasses, zelfs een concours voor amateurs. Het Ocrum Muziek Festival (genoemd naar het pand in de St. Janstraat waarin de Nieuwe Veste huist) belooft een feest te worden van klassieke muziek.

Meer informatie en kaartverkoop: www.moniqueheidema.net

www.moniqueheidema.net

In samenwerking met indebuurt Breda