De genomineerden voor de BN DeStem TuinAwards kwamen zondag samen tijdens het Groene Tuine Festival in Breda, waar de prijswinnaars bekendgemaakt werden.
Volledig scherm
De genomineerden voor de BN DeStem TuinAwards kwamen zondag samen tijdens het Groene Tuine Festival in Breda, waar de prijswinnaars bekendgemaakt werden. © Pix4Profs/Jan Stads

Oase van rust in de stad wint BN DeStem TuinAward

BN DeStem TuinawardsDe tweede editie van de BN DeStem Tuinawards zit erop. De zoektocht naar de mooiste, groen stadtuin en de mooiste, groene landschapstuin van West-Brabant kreeg afgelopen zondag haar apotheose met de prijsuitreiking tijdens het Groene Tuinen Festival in Breda. Een stadstuin in Etten-Leur en een landschapstuin in Breda gingen er met de winst vandoor.

Lilianne van Genk uit Etten-Leur won de BN DeStem TuinAward in de categorie stadstuinen.
Volledig scherm
Lilianne van Genk uit Etten-Leur won de BN DeStem TuinAward in de categorie stadstuinen. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

‘Missie geslaagd”, lacht Lilianne van Genk-de Graaf uit Etten-Leur als zij haar prijs in ontvangst heeft genomen voor mooiste stadstuin. ,,Mijn motivatie om mee te doen aan de tuinverkiezing was om natuurlijk tuinieren, ook in een kleine tuin, te promoten. Dat is volgens mij wel gelukt.” Ze won met haar Etten-Leurse tuin van nog geen 50 vierkante meter groot vanwege de kleurrijke en natuurlijke inrichting, bijna het hele jaar rond. Van Genk ontving de felicitaties voor haar BN DeStem TuinAward van de Bredase wethouder Marianne de Bie.

Florian en Brenda van Roekel wonnen de BN DeStem TuinAward in de categorie landschapstuinen.
Volledig scherm
Florian en Brenda van Roekel wonnen de BN DeStem TuinAward in de categorie landschapstuinen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Ook de tuin van Florian en Brenda van Roekel uit Breda viel in de prijzen. Hans Peter Verroen van waterschap Brabantse Delta reikte hen de BN DeStem TuinAward voor beste landschapstuin uit. Bijzonder, want de tuin behoorde in eerste instantie tot de genomineerden bij de stadstuinen. ,,Dat klopt”, licht een jurylid toe: ,,Na het bezoeken van deze locatie bleek dat de tuin beter aan de criteria van landschapstuin voldeed. We hebben de tuin daarom overgezet naar die categorie.”

Deze heroverweging is begrijpelijk gezien de afmetingen van het perceel. De tuin van 2600 vierkante meter ligt verscholen achter de Haagweg waar je niets merkt van de stadsdrukte. ,,Het is het ultieme compromis tussen in de stad en op het platteland wonen”, vertelt tuineigenaresse Brenda.

Het was de tweede keer dat Natuur- en Milieuvereniging Markkant samen met BN DeStem op zoek ging naar de mooiste, groene tuinen van West-Brabant. Uit de ruim vijftig aanmeldingen nomineerde een vakjury vier stadstuinen en vier landschapstuinen op basis van de motivatie van de tuineigenaren en de tuinfoto’s die zij hadden ingezonden. De genomineerde tuinen zijn de jury bezocht en beoordeeld op onder meer op biodiversiteit, creativiteit, waterhuishouding en harmonie. De jury kreeg dit jaar bijstand van het publiek. Ruim duizend lezers brachten via de website van BN DeStem hun stem uit op de volgens hen mooiste tuinen. Die publieksmening werd meegenomen in de einduitslag van de vakjury.

Breda - 12-7-2018 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - BN DeStem Tuinawards: de tuin van Will Bongers en Marion Pach.
Volledig scherm
Breda - 12-7-2018 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - BN DeStem Tuinawards: de tuin van Will Bongers en Marion Pach. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Marion Pach uit Breda ontving zondag een speciale vermelding voor haar stadstuin; zij krijgt binnenkort het predicaat NL Tuinlabel. Dit initiatief van NL Greenlabel, een platform voor buitenruimte en tuinen, wil duurzaamheid meetbaar maken om een gezondere, duurzame leefomgeving te creëren. Marion: ,,Ik ben blij met de aandacht voor duurzame, groene tuinen. Het is hard nodig om mensen bewuster te maken.”

In samenwerking met indebuurt Breda