Volledig scherm
© Thinkstock

Nul-op-de-meter in Bredase wijk Geeren mislukt

BREDA - Het project van woningcorporatie AlleeWonen voor het ombouwen van 76 sociale huurwoningen tot Nul-op-de-meter woningen in Geeren-Zuid komt niet van de grond. Dat maakte wethouder Paul de Beer (D66) maandagavond bekend.

De Beer wijst naar de marktpartijen die, zoals hij zei, 'niet kunnen leveren'. De wethouder betreurt de gang van zaken. Bij de behandeling in de raadscommissie economie van het Uitvoeringsprogramma Klimaat (de stad moet in 2044 energieneutraal zijn) zei hij vol belangstelling te kijken naar woningcorporatie Thuisvester in Oosterhout die wel net een project is gestart met Nul-op-de-meter. De woning levert in dit concept met zonnepanelen en warmtepompinstallatie evenveel energie op als er wordt verbruikt. Ook wordt de woning goed geïsoleerd.

Flink aan de slag
In Geeren-Zuid gaat het om vijf straten in de omgeving van de Leeghwaterstraat. Het laatste deel van de wijk waar stadsvernieuwing plaatsvindt. De woningen zouden eerst worden gesloopt, maar bewoners blijven er graag wonen en kiezen voor verduurzaming van de huizen. Op vragen van commissielid Merijn Scheifes (GroenLinks) hoeveel nul-op-de-meter woningen nu zijn gerealiseerd in de stad, zei De Beer: ,,Dat zijn er echt maar een paar. We moeten er flink mee aan de slag.''

De wethouder gaf als voorbeeld de gemeente Deventer waar ondernemers samen optrekken bij het aanbieden van een 'pakket verduurzaming', bewoners kunnen daar dan een abonnement op nemen. De Beer wil het bedrijfsleven in de regio benaderen om ook in Breda dit initiatief van de grond te krijgen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De Zilvermeeuw vaart straks op waterstof door de Biesbosch
    PREMIUM

    De Zilver­meeuw vaart straks op waterstof door de Biesbosch

    LAGE ZWALUWE/BIESBOSCH - Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw uit Drimmelen ontwikkelt een nieuwe rondvaartboot die voor het grootste deel op waterstof gaat varen. De duurzame passagiersboot biedt plaats aan zo’n 350 gasten en wordt dan ook gezien als het nieuwe vlaggenschip van de Zilvermeeuw. Het bedrijf verwacht hiermee het eerste rondvaartbedrijf van Nederland te worden met een door waterstof aangedreven schip van deze grootte.

In samenwerking met indebuurt Breda