NS-medewerker stopt bloeding van neergestoken man bij station Breda: 'In wat voor wereld leven wij?’

Een veiligheidsmedewerker van de NS zette donderdag bij het station in Breda alles op alles om het leven van een man te redden die even daarvoor was neergestoken. ,,Het bloed liep over mijn armen, mijn broek was doorweekt. Deze dag zal ik niet snel vergeten.”

Het station in Breda werd donderdagavond plotsklaps het decor van een bloederige steekpartij. Uit het niets werd een 23-jarige reiziger aangevallen door een ongeveer even oude man. De man viel bebloed neer bij de fietsenstalling en had dringend medische hulp nodig.

Peter Wouters, veiligheidsmedewerker bij de Nederlandse Spoorwegen, is in de buurt aan het werk en haast zich meteen naar het slachtoffer. ,,Elke seconde telt, gedachtes gieren door je hoofd”, zo schrijft hij in een openbaar bericht op Facebook.

Slagaderlijke bloeding

Alsof ‘zijn eigen leven ervan afhangt’ rent hij richting het slachtoffer. Er is sprake van een slagaderlijke bloeding en daarmee dus een levensbedreigende situatie. Een treinreiziger heeft zich ondertussen over het slachtoffer ontfermd en houdt de wond dicht door er met haar handen tegenaan te drukken.

Peter neemt het daarna van haar over en probeert de man met geruststellende woorden te kalmeren. Zijn collega’s helpen op dat moment overal waar ze kunnen. Eén van hen ‘houdt alles scherp in de gaten omdat de dader nog vrij rondloopt’, herinnert Peter zich nog.

Besmeurd met bloed

Door de hulpverlening is Peter inmiddels besmeurd met het bloed van het slachtoffer. ,,Maar wij deden wat we moesten doen. Wij hebben ons honderd procent ingezet.” Op het moment dat de ambulance aankomt, tilt Peter het slachtoffer samen met de toegesnelde hulpdiensten in de ziekenwagen.

Het slachtoffer is bij kennis en goed aanspreekbaar. ,,De collega’s en ik hebben alles gedaan wat wij konden. Alleen het besef van in wat voor wereld wij leven kwam hard aan. Ik ben trots op de reizigers die zorg leverden voor een vreemde. En ik ben trots op mijzelf.”

Onderzoek

Wat er precies vooraf is gegaan aan de steekpartij, is de politie nog aan het onderzoeken. Van de dader ontbreekt vooralsnog elk spoor. De politie heeft haarscherpe beelden vrijgegeven in de hoop dat iemand de verdachte herkent.

De Nederlandse Spoorwegen was nog niet in de gelegenheid om een reactie te geven op de steekpartij en het kordate optreden van haar eigen personeel. Die volgt mogelijk na dit weekend.

Volledig scherm
Steekpartij station Breda © MaRicMedia/Perry Roovers

In samenwerking met indebuurt Breda