NS laat niets aan toeval over

Peter Ullenbroeck

Breda

Honderden lege intercitytreinen stoppen de komende weken op station Breda. Reden is de introductie eind volgende maand van de nieuwe spoorverbinding van Den Haag - Eindhoven over het HSL-spoor. Onder het  motto 'eerst de kinderziektes eruit, dan de passagiers erin', laat de NS niets aan het toeval over en wordt er eerst uitgebreid getest.  

Sinds vanochtend rijden ieder uur twee testtreinen, slechts gevuld met NS-personeel waaronder veel technici, tussen beide steden en doen daarbij Breda aan. De treindeuren blijven dicht, reizigers kunnen niet instappen. Pas vanaf maandag 23 januari gaat de nieuwe verbinding, als de tests goed verlopen, echt van start.  

De NS hebben voor een uitgebreide testperiode gekozen omdat de trein over het hogesnelheidsspoor gaat rijden. En dat kan grote problemen opleveren, heeft het recente verleden bewezen.

 Zo stond de Intercity Direct van Breda naar Amsterdam de afgelopen jaren regelmatig stil vanwege het beveiligingssysteem op de HSL dat afwijkt van dat op het gewone spoor.  Datzelfde beveiligingssysteem is ook de reden dat er nog steeds geen intercitytrein van Breda over de HSL naar Antwerpen rijdt.

Als de tests goed verlopen, gaat de intercity tussen Den Haag en Eindhoven vanaf 23 januari officieel van start met om het half uur een trein die  in Breda stopt.  

Vanwege het rijden over de HSL heeft de NS  niet alleen 80 machinisten, maar ook 160 hoofdconducteurs een extra opleiding gegeven. ,,Dat is nodig'',  zegt NS-woordvoerder Ton Boon, ,,omdat op de HSL er andere regels gelden dan op het reguliere spoor. Daar hebben niet alleen de machinisten mee te maken,  maar ook het andere personeel.''

De nieuwe intercityverbinding tussen Den Haag en Breda maakt onderdeel uit van het nieuwe spoorboekje van de NS dat eerder deze maand inging. De trein rijdt de eerste maanden tussen Den Haag en Breda; voor reizigers die verder willen naar (of reizen vanuit) Eindhoven is er tijdelijk een extra overstap op station Breda. 

In de loop van 2017 start NS met de volledige treindienst tussen Den Haag en Eindhoven. De nieuwe verbinding zorgt voor tien minuten tijdswinst tussen Den Haag en Eindhoven. De trein wordt met negen rijtuigen een stuk langer dan de meeste andere intercitytreinen.

In samenwerking met indebuurt Breda