Volledig scherm
Omringd door haar pupillen werd Noortje van Hulst van de Apollo in Prinsenbeek verkozen tot lerares van het jaar in de categorie basisonderwijs. Foto: Marcel Otterspeer / pix4profs © Marcel Otterspeer / pix4profs

Noortje van Hulst, Kiki de Bruijn en Peter van Leeuwen slepen de bekers in de wacht bij Onderwijsgala BN DeStem

videoETTEN-LEUR - Vele tientallen kinderen en collega’s deden gisteren tijdens het Onderwijsgala van BN DeStem hun uiterste best om hun favoriete leraar, lerares of conciërge naar de felbegeerde beker te juichen. Winnaar of niet, alle kandidaten vonden het in ieder geval een enorme eer dat zij waren genomineerd. “Blij verrast”, “een groot compliment” of “ik werd er echt even stil van”, waren enkele reacties van de leerkrachten en conciërges.

Het Onderwijsgala werd gehouden in Studio76 in Etten-Leur. Wat waren de leerlingen trots op hun leraar, lerares of conciërge: daar op het podium, in de spotlights. Veel kinderen kwamen zelf nog op het podium: met een lied, dansact of schimmenspel.

Mooie dag

Vooral voor de 8-jarige Florian was het een mooie dag. Hij had zijn juf Noortje van Hulst van de Apollo in Prinsenbeek genomineerd voor de verkiezing Leraar van het jaar 2016-2017. Dat had zij wel verdiend, vond hij. De basisscholier was recent thuis komen te zitten met een burn-out. Juf Noortje zorgde voor lessen op maat voor de jongen. Inmiddels zit hij weer volledig op school. Voor de twee was het in ieder geval een bijzonder moment op het podium kort nadat zij te horen hadden gekregen dat Noortje de trofee.

Lees verder onder de video.

Van Hulst kwam volgens de jury als winnares uit de bus onder meer vanwege haar enorme betrokkenheid bij de leerlingen en de school. Maar ook over de andere ‘basisschoolfinalisten’ sprak de jury lovende woorden. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de leerlingen, soms al decennialang. Het ging om Marion Veraart van De Borghoek in Bergen op Zoom, Bas van den Broek van de Griffioen in Prinsenbeek, Sanne den Ridder van De Toverlaars in Etten-Leur en Willy Paantjens van de Sint Bernardusschool in Oud Gastel.

'Heel dicht bij elkaar'

Peter van Leeuwen van basisschool Jeroen Bosch in Roosendaal werd verkozen tot conciërge van het jaar. De andere finalist was Jeanne Oostvogels van het Munnikenheide College in Etten-Leur. “Ze finishten heel dicht bij elkaar”, aldus de jury. “Op deze twee conciërges kunnen we bouwen.”

Volledig scherm
Peter van Leeuwen met Ralph de Bont (rechts). © André Trompers

Peter van Leeuwen kreeg op het podium nog aanmoedigingen van Ralph de Bont, een trouwe, directe collega met het syndroom van Down. De Bont, duidelijk ook heel populair, kwam veertien jaar geleden stage lopen en nu werken ze samen. De band met Ralph, het enthousiasme van Peter en de communicatie met de leerlingen waren voor de jury reden om de beker aan Van Leeuwen uit te reiken. “Dit gaan we zeker flink vieren. Alleen hoe weet ik nog niet”, zei Van Leeuwen.

De jury was ook onder de indruk van de carrière van Oostvogels. Voor haar was het een bijzondere avond. Op 1 augustus gaat ze na 47 jaar met pensioen. “De school is een verlengstuk van mijn huis geworden.”

Volledig scherm
Kiki de Bruijn (links).

Feest was het eveneens bij de leerlingen en docenten van Scala in Teteringen. Hun docente Kiki de Bruijn werd lerares van het jaar in het voortgezet onderwijs. Pim Hollander van ’t Ravelijn in Steenbergen en Michelle Gagliardi van het Cambreur College in Dongen waren de andere finalisten. “Zij staat tussen en voor haar leerlingen”, aldus de jury. Scala is volgens De Bruijn een multiculterele school. Onder meer dat De Bruijn tijdens de ramadan een dag meedeed met vasten, toont volgens de jury aan dat zij zeer betrokken is bij haar leerlingen.

Dubbel feest

Voor De Bruijn is het dubbel feest. Vorige week kreeg ze te horen dat ze een vast contract kreeg bij de school. “Morgen gaan we taart eten”, vertelde ze tussen de jubelende leerlingen. 

Volledig scherm
Omringd door haar pupillen werd Noortje van Hulst van de Apollo in Prinsenbeek verkozen tot lerares van het jaar in de categorie basisonderwijs. Foto: Marcel Otterspeer / pix4profs © Marcel Otterspeer / pix4profs
Volledig scherm
De klas van de winnende juf Noortje van Hulst van basisschool Apollo uit Prinsenbeek verzorgde een schimmenspel. © Dennis Nuiten
Volledig scherm
Winnares Noortje van Hulst te midden van haar jubelende leerlingen. © Pricilla Molle
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda