Volledig scherm
naturugebied merkske © Ans Van Goch

Noodkreet: 'Vlaamse kippen bedreigen waterkwaliteit van 't Merkske'

BREDA - De waterkwaliteit van het Merkske en de Mark lopen gevaar door de uitbreiding van kippenboerderijen net over de Belgische grens. Dat zegt Wieke Bonthuis, lid van het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta.

Volledig scherm
© Else Loof

Volgens Bonthuis verrijzen er twee megastallen in Hal, vlakbij Castelré en pal naast het kronkelende grensriviertje. ,,Wij maken ons zeer bezorgd. Twee van die stallen pal aan de rand van een prachtige natuurlijk riviertje, zonder afdoende maatregelen om afvalwater op te vangen. Dan weet je wat er gebeurt: dit vuile water stroomt straks gewoon door de Mark Breda in’’, vreest Bonthuis.

De bevoegdheden van het waterschap houden op bij de grens. Daarom heeft de Bredase politica haar hoop gevestigd op de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt Markvallei. Die wil ook dat de vergunning voor de kippenstallen wordt vernietigd en gaat daarom in hoger beroep.

Als voorzitter van de fractie Water Natuurlijk in het waterschap maakt Bonthuis zich geen illusies over de invloed van het waterschap op Belgische overheden: ,,Wij hebben geen zeggenschap over wat er in Vlaanderen gebeurt.’’

Toch is de fractievoorzitter niet helemaal hopeloos. Met als motto ‘Water kent geen grenzen’ is er in 2015 een overeenkomst getekend over het beheer van grensoverschrijdende beken en rivieren. Dat contract, waar ook een vertegenwoordiger van de provincie Antwerpen zijn handtekening onder heeft gezet, heeft ook betrekking op de Mark en het Merkske. Wat Bonthuis betreft wordt deze overeenkomst door het waterschap in stelling gebracht, om te voorkomen dat ‘Breda en de natuur straks de dupe worden van Vlaamse megastallen’.

In de stallen zouden 83.600 mestkippen worden ondergebracht.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda