Nog één keer applaus voor Thijs van der Molen in 't Ginneken

VIDEOBREDA - Honderden mensen namen vrijdag in ’t Ginneken met een lach, een traan en muziek afscheid van de overleden Thijs van der Molen (80). Een passend adieu voor de bourgondische zanger en kroegbaas.

“Thijs is weggefietst en nooit meer teruggekomen”, vertelt gastheer Johan de Vos van café Boerke Verschuren, dat eerder onder de naam De Vrachtwagen in handen was van Van der Molen. 

De Vos memoreert aan de laatste keer dat Thijs op het terras koffie dronk, over NAC kletste en weer op z’n damesfiets klom, waarop heel Breda hem kan uittekenen. Sjaaltje om zijn nek, morsige regenjas om het bolle lijf. Die fiets staat, versierd met bloemen, in het café. Naast de kist. Aan het stuur hangen zijn sjaaltjes.

Lees verder onder de foto.

Bloemen voor Thijs van der Molen.
Volledig scherm
Bloemen voor Thijs van der Molen. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

In een rouwwagen, gevolgd door een wandelende stoet, is Thijs eerder over de Ginnekenweg naar de kroeg gereden. “Het lijkt de begrafenis van de baron wel”, lacht een vrouw aan de kant. Ze verwijst naar de traditie van ‘t Ginneken aan het einde van carnaval. Thijs was er nooit carnavalsbaron, wel de horecakoning. Hem past een vorstelijk afscheid, ook al raakte hij aan lager wal.

Zonden vergeven

Het is geen kerkelijke uitvaart, toch worden zijn (financiële) zonden vergeven. Uit de speeches klinkt liefde en weemoed. Aan de tijd dat Thijs cafés runde en de verrukkelijke saté van zijn moeder serveerde. “Thijs zelf kon nog geen ei bakken, niet eens een behoorlijk pilske tappen. Toch hij was de perfecte gastheer”, grapt muzikant Joep Peeters, die vaak in café Thijs van der Molen (thans Dobelix) optrad.

Alzheimer

Bekende Ginnekenees Ad Romijn staat stil bij de serieuze Thijs, die met zijn lied ‘Dag meneer’ aandacht vroeg voor slachtoffers van de ziekte van Alzheimer. En Tjaard Gimbrère, vriend van Thijs, vertelt hoe hij als Randstedeling in Breda belandde. “Het café van Thijs. Dat was het walhalla voor een studentje uit Leiden! Toen ik daar een aantal keren geweest was, wist ik dat ik hier wilde blijven.”

Fundraising

Er wordt gelachen, soms een traantje weggepinkt. Om het verlies van zo’n markante Bredanaar. Maar ook van ontroering. Een paar dagen eerder leek Thijs nog anoniem in een armengraf te verdwijnen vanwege zijn schulden. Een clubje stadgenoten startte een fundraisingactie, met als gevolg dat Thijs niet alleen een waardig afscheid krijgt, maar ook nog geld over is voor goede doelen. 

“Dit doet me denken aan onze Bredase carnavalsfamilie”, zegt Pim van Ginneken, terwijl hij rondkijkt in de volle zaal. “Ze hebben lol met elkaar, maar in tijd van verdriet zijn ze er vóór elkaar. Die verbondenheid voel ik nu ook.”

NAC-stadion

Bekende liedjes van Thijs klinken. Iedereen zingt uit volle borst mee en heft het glas. Voor de laatste keer klinkt applaus voor de zanger van ’t Brabantse land. Rond 13.30 uur wordt Thijs de rouwwagen ingedragen en via het NAC-stadion naar zijn laatste bestemming gereden. De fiets blijft ter herinnering achter in het café.

De rouwwagen met de kist van zanger Thijs van der Molen passeert onderweg naar Boerke Verschuren café Oncle Jean.
Volledig scherm
De rouwwagen met de kist van zanger Thijs van der Molen passeert onderweg naar Boerke Verschuren café Oncle Jean. © Pix4Profs/Joyce van Belkom
Thijs en zijn karakteristieke damesfiets, tot het laatste moment onafscheidelijk.
Volledig scherm
Thijs en zijn karakteristieke damesfiets, tot het laatste moment onafscheidelijk. © Jacques Hendriks
Bloemen voor Thijs bij het varkentje aan de kop van de Ginnekenweg.
Volledig scherm
Bloemen voor Thijs bij het varkentje aan de kop van de Ginnekenweg. © Perry Roovers
De rouwstoet van Thijs van der Molen arriveert bij café Boerke Verschuren.
Volledig scherm
De rouwstoet van Thijs van der Molen arriveert bij café Boerke Verschuren. © Perry Roovers
Afscheid van Thijs van der Molen
Volledig scherm
Afscheid van Thijs van der Molen © Perry Roovers
Het laatste portret van Thijs van der Molen, gemaakt op 18 juli 2019 in Breda.  Hij overleed ruim twee maanden later, op 29 september.
Volledig scherm
Het laatste portret van Thijs van der Molen, gemaakt op 18 juli 2019 in Breda. Hij overleed ruim twee maanden later, op 29 september. © Johan van Gurp

In samenwerking met indebuurt Breda